https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenove-rozhodnuti-eru-znevyhodnuje-odberatele-jihomoravske-energetiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenové rozhodnutí ERÚ znevýhodňuje odběratele Jihomoravské energetiky

27.11.2001 19:25 | BRNO (ČIA)
Rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o plošném zvýšení cen elektrické energie v roce 2002 znevýhodňuje odběratele Jihomoravské energetiky (JME). ERÚ nečekaně zásadně změnil již dříve oficiálně zveřejněnou metodiku tvorby cen, která počítala s regionálně rozdílnými cenami v závislosti na odlišných nákladech distribučních společností. ČIA o tom dnes informoval mluvčí JME Aleš Řiháček.
 

Pro odběratele JME z kategorie domácností nové rozhodnutí ERÚ znamená, že cena elektrické energie se pro ně v roce 2002 zvýší o 9,9 procenta namísto již dříve avízovaných 6,2 procenta, což mělo být nejméně v republice. JME dodává elektřinu bezmála 870 tisícům domácnostem.

Řiháček upozornil, že vyšší nárůst ceny se však nepromítne do konečných tržeb JME. Prostřednictvím zachovaného tzv. tarifního korektivu bude totiž použit k dotacím pro jiné distribuční společnosti. Odběratelé JME budou tedy doplácet na jejich zákazníky.

Podle původního návrhu ERÚ se měly ceny elektřiny v jižních a západních Čechách zvednout o zhruba 16 procent. Naopak na jižní a severní Moravě, ve středních a v severních Čechách měly vykázat jen zhruba sedmiprocentní nárůst. V průměru mělo zvýšení představovat zhruba 10,7 procenta.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist