https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-archa-zachranilo-v-liberci-pred-auty-1500-zab-a-colku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum Archa zachránilo v Liberci před auty 1500 žab a čolků

2.5.2018 00:10 | LIBEREC (ČTK)
Na lokalitách se letos podařilo přenést celkem 869 ropuch obecných, 532 skokanů hnědých, a také neobvykle vysoký počet čolků - 53 obecných a 30 horských. / Ilustrační foto ropuchy
Na lokalitách se letos podařilo přenést celkem 869 ropuch obecných, 532 skokanů hnědých, a také neobvykle vysoký počet čolků - 53 obecných a 30 horských. / Ilustrační foto ropuchy
Pracovníci Centra pro zvířata v nouzi při ZOO Liberec - Archa zachránili letos v Liberci před koly aut bezmála 1500 žab a čolků. V pondělí to řekla pracovnice centra Ivana Hancvenclová. Záchranným transferům obojživelníků při jarní migraci se Archa věnuje už deset let. Její pracovníci staví v Harcově a Kunraticích speciální zábrany se zabudovanými kbelíky, do nichž obojživelníci při svém tahu padají a ochranáři je pak mohou bezpečně přenést na druhou stranu silnice.
 

"V Kunraticích by toto opatření nebylo nutné, kdyby řidiči respektovali zákaz vjezdu," poznamenala Hancvenclová. V Harcově letos přenesli ochranáři pouze 208 obojživelníků. "Jejich stavy se zde bohužel z dosud neznámých příčin snižují," řekla. V Kunraticích ale naopak nasbírali rekordní počet 1276 obojživelníků. "Kyblíky jsme vybírali vždy několikrát denně," dodala Hancvenclová.

"Na obou lokalitách se nám letos podařilo přenést celkem 869 ropuch obecných, 532 skokanů hnědých, a také neobvykle vysoký počet čolků - 53 obecných a 30 horských," upřesnila. Počet přenesených zvířat je ale podle ní ve skutečnosti vyšší, do záchrany žabích jedinců se totiž často zapojuje veřejnost. "Přestože jsou na bariérách připevněné informační tabule s žádostí, aby lidé žáby sami nevybírali, tak i letos jsme v Kunraticích takového aktivního občana přistihli," řekla Hancvenclová.

Lidé si podle ní neuvědomují, že tím víc škodí, než pomáhají. "Pro tyto zásahy je přesně daná metodika, kterou musíme dodržovat. Každý rok žádáme úřady o povolení k transferu a o obojživelnících vedeme důkladnou evidenci. Je pro nás velmi důležité vědět, kolik se jich v kterém kyblíku zachytí, protože podle toho se rozhodujeme o počtu a umístění nádob ... Když přijedeme k prázdným pastem, může to budit dojem, že tudy táhne jen málo žab, a bariéry tedy není třeba vůbec stavět," dodala. Zraněným zvířatům navíc dokážou v centru i pomoci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist