https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-dopravniho-vyzkumu-na-jihu-moravy-a-vysocine-meri-znecisteni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum dopravního výzkumu na jihu Moravy a Vysočině měří znečištění ovzduší

10.1.2022 11:25 | BRNO (ČTK)
Zdrojem jedné z nejproblematičtějších znečisťujících látek v ovzduší - benzo[a]pyrenu je lokální vytápění domácností, především staré kotle na tuhá paliva. Měření budou pracovníci centra provádět v průběhu dvou topných sezon a jedné netopné.
Zdrojem jedné z nejproblematičtějších znečisťujících látek v ovzduší - benzo[a]pyrenu je lokální vytápění domácností, především staré kotle na tuhá paliva. Měření budou pracovníci centra provádět v průběhu dvou topných sezon a jedné netopné.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Centrum dopravního výzkumu na vybraných místech v Jihomoravském kraji a na Vysočině zjišťuje míru znečištění ovzduší. Na základě výsledků navrhne opatření, jak lze snížit koncentrací škodlivin, a to pro každý kraj zvlášť.
 

Centrum zahájilo práce na projektu Detailní monitoring polycyklických aromatických uhlovodíků, kdy do této skupiny uhlovodíků patří i jedna z nejproblematičtějších znečisťujících látek v ovzduší - benzo[a]pyren. Jeho hlavním zdrojem je lokální vytápění domácností, především staré kotle na tuhá paliva.

"Naši odborníci na životní prostředí provedou detailní měření a vyhodnocení koncentrací polycyklických aromatických uhlovodíků včetně zmíněné karcinogenní látky na vybraných 60 lokalitách Jihomoravského kraje a 60 místech Kraje Vysočina," uvedl ředitel odborné divize Centra dopravního výzkumu Roman Ličbinský.

Měření budou pracovníci centra provádět v průběhu dvou topných sezon a jedné netopné. Týkat se bude i dalších znečišťujících látek, například oxidu siřičitého, oxidu dusičitého či prachových částic. "Cílem bude zjistit stav znečištění nejen ve zmíněných problematických lokalitách i v souvislosti s dalšími znečišťujícími látkami, pro které jsou legislativně stanoveny imisní limity pro ochranu zdraví," uvedl Radek Vít z Centra dopravního výzkumu.

Projekt pomůže ke zpracování akčních plánů pro oba kraje zvlášť. V nich centrum navrhne opatření, která by měla vést ke snížení koncentrací škodlivin. "Znečištění ovzduší benzo[a]pyrenem patří k hlavním problémům kvality ovzduší v Jihomoravském kraji. Vytápění domácnosti produkuje více jak 96 procent emisí této látky, a to především v menších obcích vytápěných pevnými palivy. Jihomoravský kraj očekává od tohoto projektu získání unikátních dat o skutečné kvalitě ovzduší a vytvoření návrhu opatření pro zlepšení kvality ovzduší v těchto obcích," uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec (Piráti).

Centrum dopravního výzkumu je jedinou výzkumnou organizací v působnosti ministerstva dopravy. Sídlí v Brně. Zabývá se obory, jako jsou bezpečnost silničního provozu či technologie výstavby, řeší ale například i dopady dopravy a její infrastruktury na životní prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist