https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-olomouce-zdobi-les-z-vyrazenych-vanocnich-stromku-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum Olomouce zdobí les z vyřazených vánočních stromků

16.1.2017 15:00 | OLOMOUC (ČTK)
Vánoční stromky, které by jinak skončily u kontejnerů, přinášeli pořadatelům akce samotní obyvatelé.
Vánoční stromky, které by jinak skončily u kontejnerů, přinášeli pořadatelům akce samotní obyvatelé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Druhá Šance / Druhá Šance
Centrum Olomouce zdobí netradiční les, který vznikl z vyřazených vánočních stromků. Desítky smrčků, borovic i jedliček, které byly přes Vánoce ozdobou obývacích pokojů zdejších obyvatel, se staly zhruba na týden součástí uměleckého projektu s názvem Druhá šance Michaely Klakurkové a Jana Žaloudka. Netradiční akci ve veřejném prostoru pořádají již od roku 2010, dosud se však odehrávala pouze v Praze nebo v zahraničí.
 

Vánoční stromky, které by jinak skončily u kontejnerů, přinášeli pořadatelům akce samotní obyvatelé. Se zájmem jsou organizátoři spokojeni. "V tuto chvíli jich máme zhruba 70, ale další stromky lidé ještě přinášejí. Stromky budou v městském lese vystaveny do pondělí 23. ledna," řekla dnes ČTK spolupořadatelka akce Marcela Straková.

V netypickém městském lese, který vyrostl přímo na Horním náměstí před radnicí, se mohou lidé mezi stromky také procházet. "Je to umělecká recyklace vánočních stromků, lidé se mohou sami rozhodnout, zda jej vyhodí nebo umístí do městského lesa a tím jim vlastně prodlouží životnost. Tady jsou stromky spolu v lese, do kterého se tedy zase symbolicky vracejí, každý je přitom jiný. Převažují především smrčky, nechybějí však ani jedle a borovice," doplnila Straková.

Koncept lesa Druhé šance, symbolického navrácení "použitých" vánočních stromků do původního lesního společenstva, vznikl v roce 2010 v Praze.
Koncept lesa Druhé šance, symbolického navrácení "použitých" vánočních stromků do původního lesního společenstva, vznikl v roce 2010 v Praze.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Druhá Šance / Druhá Šance

Koncept lesa Druhé šance, symbolického navrácení "použitých" vánočních stromků do původního lesního společenstva, vznikl v roce 2010 v Praze. Jeho premiéra ve formě umělecké instalace Michaely Klakurkové a Jana Žaloudka a kolektivu spolupracovníků se konala v parku na Kampě. Později se projekt představil i za hranicemi země, mezi vyřazenými vánočními stromky se mohli procházet lidé v Bukurešti, v Bristolu a v Berlíně. Mimo Prahu se projekt v České republice objevil v jiném městě vůbec poprvé. Pořadatelé podle svých slov chtěli projekt zkusit také na regionální úrovni.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
ftv mha
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist