https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-prahy-budou-cistit-vozy-na-zemni-plyn
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum Prahy budou čistit vozy na zemní plyn

19.5.2008 17:12 | PRAHA (Ekolist.cz)
Firma Pražské služby spolu s Magistrátem hlavního města Prahy a Pražskou plynárenskou dnes představila obyvatelům hlavního města nové čistící vozy, které ke svému pohonu používají stlačený zemní plyn (CNG). Automobily vyzdobené heslem „Děláme teď 3 x více, pro Prahu a vaše plíce“ vedle toho, že vypouštějí méně škodlivých emisí do ovzduší, také používají technologii bezprašného čištění ulic a filtrují z ovzduší částice PM 10.
 

Nový čistící vůz Pražských služeb
Každý z čistících vozů na stlačený plyn stojí asi šest milionů korun, město Praha na něj přispívá čtyřmi sty tisíci korunami.
Foto: Hugo Charvát/Ekolist.cz

Tři nové popelářské vozy na CNG pohon jezdí v Praze od poloviny ledna, dnes k nim přibyly dva nové stroje na čistění ulic. „Krom toho, že tato vozidla nevypouštějí dým a saze ze spálené nafty, jsou vybaveny filtračním zařízením, které nepouští prach ze znečištěných ulic zpátky do ovzduší,“ prohlásil radní hlavního města Prahy pro oblast životní prostředí Petr Štěpánek. Nové vozy mají být také výrazně méně hlučné. Polétavý prach, především ze spalování fosilních paliv, je složen z různě velikých pevných částic. Jako PM 10 se označují částice menší než 10 µm. Jejich nebezpečí je v tom, že se nezachytí v horních cestách dýchacích, ale postupují až do průdušek a plic. Pevné částice jsou příčinou nejrůznějších respiračních onemocnění.

Každý z čistících vozů na stlačený plyn stojí asi šest milionů korun, město Praha na něj přispívá čtyřmi sty tisíci korunami. „Praha je hlavním vlastníkem firmy Pražské služby a rozhoduje o tom, do čeho budou investovat své zisky. A Praha chce aby se finanční prostředky investovali do ekologických projektů,“ řekl Pražanům jejich primátor. Podle něj je potřeba investovat do odstraňování prachových částic a dalších škodlivin, které sebou nese automobilová doprava.

Podle informací Pražských služeb je cena ekologičtějšího vozidla vyšší asi o milión korun ve srovnání se standardními automobily, ale náklady na CNG jsou oproti benzínu a naftě téměř poloviční. „V roce 2008 chceme pořídit až deset vozidel na zemní plyn,“ přislíbil Pražanům ředitel společnosti Pražské služby Patrik Roman. K současným pěti popelářským vozům a dvěma určeným pro údržbu a čištění komunikací by v průběhu roku mělo přibýt ještě pět dalších automobilů určených ke svozu domovního odpadu. Postupně by mělo dojít k obnově vozového parku Pražských služeb, popelářské a čistící vozy na naftu by měli nahradit stroje na zemní plyn. Nová oranžová auta pro město jsou postavena na podvozku Mercedes-Benz Econic.

Zemní plyn na pohon vozů i technické zázemí poskytuje Pražským službám společnost Pražská plynárenská. „Ještě letos bychom měli zahájit výstavbu nové plnící stanice na zemní plyn, tak by ji mohli využívat nejen vozy Pražských služeb, ale i veřejnost,“ prohlásil místopředseda firmy Pražská plynárenská Eckart Baum.



reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist