https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-pro-vyzkum-sesuvu-sleduje-deni-v-etiopii-peru-i-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum pro výzkum sesuvů sleduje dění v Etiopii, Peru i Evropě

20.11.2018 12:00 | PRAHA (ČTK)
Celosvětové centrum excelence pro výzkum rizik ze sesuvů spolupracuje na mezinárodních rozvojových projektech v Etiopii a Peru, výzkum ale provádí i ve Švýcarsku nebo na Kanárských ostrovech. V České republice se věnuje například monitoringu svahových deformací v Krušných horách. Na dnešním semináři v budově Akademie věd ČR (AV ČR) to řekli zástupci Ústavu struktury a mechaniky hornin (ÚSMH) AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy (PřF UK), jejichž společným projektem centrum je.
 

V České republice centrum sleduje zrychlování svahového pohybu například v Českém ráji a v Moravskoslezských Beskydech. Podle zjištění nejsou jeho příčinou klimatické vlivy. "Ukázalo se, že se tak děje na různých místech v ČR ve stejný okamžik a je na to vázána zvýšená seismická aktivita v západních Čechách, případně jednotlivá zemětřesení v Malých Karpatech či severovýchodních Čechách," řekl ředitel ÚSMH AV ČR Josef Stemberk. Souběh těchto věcí vědce vedl k přesvědčení, že v Česku existuje tektonický vliv. "Čas od času na několik měsíců projde skalním masivem tlaková vlna, která nám akceleruje deformace a poté následuje uvolnění," vysvětlil Stemberk.

Češi se účasní i projektů v cizině. Centrum a Česká geologická služba kooperovaly v jižní Etiopii s univerzitou v Arba Minch. "Měli jsme tam kurzy, ve kterých jsme studenty vzdělávali v problematice jevů, jako jsou zemětřesení. Edukace je zaměřena také na svahové pohyby," řekl Stemberk.

Problémem v zemi je například stavba silnic. "Když jsme viděli, jak se budují, došli jsme k závěru, že budou provozuschopné možná dva až tři roky. Chybí základní povědomí, jak se k uměle vytvořeným svahům při stavbě chovat," poznamenal. Centrum v africké zemi instalovalo různé monitorovací přístroje, zřízena byla i seismická síť na sledování zemětřesení a dalších jevů. "Spolupráce je však v současnosti přerušena kvůli změně politické situace v Etiopii," dodal Stemberk.

V Peru centrum pracuje například v pohořích Cordillera Blanca a Cordillera Negra nebo sleduje vývoj svahové deformace u archeologické památky Machu Picchu. "Podařilo se ověřit, že aktuálně lokalita bezprostředně ohrožena není, v nejbližším okolí však je celá řada různých forem deformací. Úplně bez rizika to tedy není," řekl Vít Vilímek z PřF UK.

Centrum monitoruje přírodní procesy také na různých místech Evropy. Například u Špicberků v Severním ledovém oceánu, kde působí už deset let, zkoumá neobvyklé svahové akumulace, zároveň zřizuje stanoviště v různých klimatických podmínkách a sleduje vliv teploty na stabilitu skalních stěn.

Ve Švýcarsku se v Grimselském průsmyku nachází zhruba 350 metrů pod zemí laboratoř, jež je porušena puklinami. "Švýcaři měli zájem monitorovat, jestli nemůže docházet k ovlivňování laboratoře, potažmo celého skalního masivu v důsledku náhlých vypouštění jezer Räterichsboden a Grimselsee," uvedl Stemberk.

Činnost centra patří do výzkumného programu Strategie AV21. Funguje pod hlavičkou mezinárodní organizace ICL (International Consortium on Landslides), jež byla založena v roce 2002 v Japonsku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist