https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-benzinu-v-cr-ovlivnuje-predevsim-trh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu benzínu v ČR ovlivňuje především trh

4.7.2001 18:09 | PRAHA, BRATISLAVA (ČIA)
Cenu benzínu na českém trhu určuje především trh. "Působíme v silném konkurenčním prostředí a vývoj nabídky a poptávky je pro nás jedním z hlavních faktorů, který ovlivňuje vývoj našich cen na čerpacích stanicích," řekla dnes ČIA tisková mluvčí Benziny Pavlína Budkovská.
 

Bratislavský Slovnaft totiž již šestý týden po sobě snižuje ceny motorových paliv a jeho vysvětlením je, že tak reaguje na vývoj světových cen ropy. Čeští motoristé však takový pohyb cen nezaznamenávají. Od úterka 3. července bude stát litr benzínu Normal 91 na čerpacích stanicích Slovnaftu 30,70 Sk. Za litr benzinu Normal 91 Uni zaplatí motoristi 31,10 Sk, litr benzínu. Slovnaft snížil ve vlastní síti čerpacích stanic cenu autobenzínu s oktanovým číslem 91 o 0,40 Sk za litr. Ostatní druhy autobenzínů a motorová nafta bude levnější o 0,60 Sk na litr. Důvodem snížení cen je posílení kurzu slovenské koruny vůči dolaru v uplynulém týdnu o 0,586 Sk a další snížení kótovaných cen motorových paliv na komoditních burzách. Cena referenční ropy Brent se zvýšila ve stejném období jen minimálně, a to o 0,151 dolarů za barel.

Budkovská dnes ČIA dále sdělila, že výše ceny je závislá na celé řadě faktorů. "Vedle vývoje kurzu dolaru ke koruně, který může být v obou zemích odlišný se na vývoji našich cen podílí i vývoj světových cen této komodity," řekla Budkovská. Za nejpodstatnější faktor, který však podle Budkovské ovlivňuje vývoj cen na čerpacích stanicích v ČR a cenovou politiku Benziny patří trh, který je podle jejích slov hlavním regulátorem ceny. "V ČR má Benzina 337 čerpacích stanic a na každé této čerpací stanici se určuje cena podle lokálních podmínek. Samozřejmě zde působí i generelní faktory, které jsem uvedla, ale je těžké hovořit o celorepublikové cenové politiky Benziny," sdělila dále Budkovská.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist