https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-reditele-spravy-krnap-za-rozvoj-krkonos-dnes-ziskalo-osm-ocenenych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu ředitele Správy KRNAP za rozvoj Krkonoš dnes získalo osm oceněných

22.4.2022 01:15 | VRCHLABÍ (ČTK)
Smyslem ceny je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše.
Smyslem ceny je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše.
Foto | Kamila Antošová / Správa KRNAP
Cenu ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) za rok 2021 za přínos pro rozvoj Krkonoš včera ve Vrchlabí získalo osm oceněných, sedm lidí a jedna instituce. ČTK to řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. Správa KRNAP ocenění udělovala podvanácté. Smyslem je vyzdvihnout lidi, kteří svým životem a prací znamenají či znamenali přínos pro Krkonoše.
 

Oceněnými jsou propagátor lyžařského sportu Pavel Klapuš, ornitolog Jan Grúz, fotograf Karel Hník, pedagožka a ilustrátorka Věra Ničová, kočí Jan Hampl, Hana Kulichová a Jiří Kulichovi ze Střediska ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER. In memoriam ocenění získal polárník a meteorolog Michal Janouch a bývalý člen Horské služby Krkonoše a lesník Josef Nechanický.

"Věra Ničová získala ceny dvě, cenu ředitele a cenu veřejnosti. Oceněnou institucí je Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory – SEVER z Horního Maršova manželů Kulichových," řekl dnes ČTK Drahný.

Nominace laureátů Ceny ředitele Správy KRNAP posílala veřejnost. V letošním roce Výbor Ceny ředitele Správy KRNAP vybíral ze tří desítek návrhů.

"Letos se nám sešly velmi kvalitní nominace. Již loni jsme si řekli, že je škoda každý rok vybrat jen pět laureátů, když osobností, které by si toto ocenění zasloužily, je mnohem více," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Laureáti nebo jejich zástupci převzali od ředitele Správy KRNAP ceny v podobě Krakonoše, které vyrobil jako drátěné plastiky technikou smyček Ladislav Šlechta z Harrachova. Předlohou mu bylo nejstarší vyobrazení Krakonoše z Hellwigovy mapy Slezska z roku 1561. K výrobě jedné sošky bylo zapotřebí přibližně 30 metrů železného taženého žíhaného drátu, který musí být pro potřeby pletení tvárný a měkký. Výroba jednoho Krakonoše zabrala více než 30 hodin.

Loni Cenu ředitele Správy KRNAP za rok 2020 za přínos pro rozvoj Krkonoš získalo šest lidí a jedna firma. Oceněni byli hospodář David Mlejnek, horolezec Jan Červinka, kartograf a vydavatel map Jiří Rohlík, lesník Karel Hroch a bývalý člen Horské služby Krkonoše Vladimír Paudera. In memoriam ocenění získal obnovitel drobných sakrálních staveb Jiří Daněk. Cenu loni získala také rodinná sklářská firma Rautis z Poniklé na Semilsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist