https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-za-udrzitelny-rozvoj-ziskalo-vice-nez-sest-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu za udržitelný rozvoj získalo více než šest projektů

17.9.2021 11:50 | PRAHA (ČTK)
Jedním z vítězů se stalo centrum TEREZA s mezinárodním projektem Ekoškola, vedoucím mladé lidi k udržitelnému způsobu života.
Jedním z vítězů se stalo centrum TEREZA s mezinárodním projektem Ekoškola, vedoucím mladé lidi k udržitelnému způsobu života.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Tereza
Ocenění za naplňování cílů udržitelného rozvoje OSN letos v Česku získal projekt duševní zdravovědy pro školáky, nástroj umožňující odhalit nehospodárné zakázky nebo osvěta o menstruaci v rozvojových zemích. Výsledky pátého ročníku Cen SDGs (Sustainable Development Goals - Cíle udržitelného rozvoje) vyhlásili organizátoři včera večer v Černínském paláci v Praze. Ocenění získalo šest projektů vybraných odbornou porotou.
 

O Cenu SDGs se ucházelo 238 projektů. "Letošní ročník vynikal širokou škálou projektů, které skrze inovace řeší aktuální společenské problémy," uvedla Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která Ceny SDGs v Česku od roku 2017 vyhlašuje.

Letošní ročník Cen SDGs provázelo téma vzdělávání. Vyhlášená proto byla i speciální kategorie oceňující inovativní projekty vzdělávání dětí i dospělých. Jejím vítězem se stalo centrum TEREZA s mezinárodním projektem Ekoškola, vedoucím mladé lidi k udržitelnému způsobu života. V současnosti je v Česku do Ekoškoly zapojeno přes 70 000 dětí a dospělých v mateřských, základních a středních školách.

Kromě vítězů v šesti základních kategoriích zaujala letos porotu technologická firma Refork, vyvíjející materiály z dřevní moučky pro výrobu udržitelných alternativ k plastovým výrobkům. Organizátoři Cen SDGs firmu nominovali do světového finále soutěže Moonshot Awards v New Yorku.

Laureátem kategorie Mladí lídři se stal 24letý Tadeáš Kula stojící za projektem Reknihy, který umožňuje sdílení knih a učebnic mezi čtenáři a hledá jim nové majitele. Za dva roky fungování Reknih lidé zachránili přes 35 000 přečtených knih, čímž ušetřili okolo 21 tun papíru.

Prvenství v kategorii Veřejná sféra si letos odnesl spolek Nevypusť duši s projektem, který učí děti i učitele, jak správně pečovat o duševní zdraví a ukazuje, kde včas vyhledat pomoc v případě nouze. Programem dosud prošlo téměř 8500 žáků.

V kategorii Byznys porota ocenila společnost Datlab. Její nástroj "Kontrola proti nehospodárným veřejným zakázkám" hledá porušování předpisů, smlouvy s takzvanými bílými koňmi či politiky, případně firmy soutěžící o zakázku s předem domluveným vítězem jen naoko. Nástroj letos využilo několik investigativních novinářů i policie, uvedli organizátoři Cen SDGs.

Cenu České rozvojové agentury si z Černínského paláce odnesli zástupci Diakonie Českobratrské církve evangelické. Projekt jejího Střediska humanitární a rozvojové spolupráce zaměřený na osvětu o menstruaci řeší nedostatek cenově dostupných menstruačních prostředků v rozvojových zemích pomocí znovu použitelných vložek.

Cenu za Reporting podle SDGs si odnesla Komerční banka. Porota ocenila, že banka ve svém nefinančním reportingu prokazuje komplexní přístup k udržitelnému rozvoji.

Sedmnáctku Cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals - SDGs) přijaly v září 2015 všechny členské státy OSN. Teze mají do roku 2030 pomoci vyřešit ekonomické, environmentální i sociální problémy. Přinášejí plán vedoucí k vymýcení extrémní chudoby, k boji s nerovností a nespravedlností a k ochraně planety před klimatickými změnami. Podle průzkumu agentury Ipsos pro Asociaci společenské odpovědnosti o Cílech udržitelného rozvoje už někdy slyšela více než polovina Čechů. Alespoň základní informace o nich má 29 procent lidí.

dto mha


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist