https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceny-mhd-v-praze-se-letos-pravdepodobne-nezmeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ceny MHD v Praze se letos pravděpodobně nezmění

18.2.2003 18:11 | PRAHA (ČIA)
Zásady organizace hromadné dopravy osob v letošním roce a předpokládaný objem dopravních výkonů Pražské integrované dopravy dnes schválila Rada hlavního města Prahy. Ze schváleného tarifního systému vyplývá, že změna sazeb jízdného se letos nepředpokládá. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval radní hlavního města Prahy Radovan Šteiner.
 

Celkový roční objem přepravních výkonů na území Prahy se předpokládá ve výši 160,508 milionu vozokilometrů, z toho u metra 40,400 milionu a u tramvají 49,882 milionu. U autobusů je to 70,426 milionu vozokilometrů, z toho na Dopravní podnik hlavního města Prahy připadne 63,206 milionu a na ostatní autobusové dopravce 7,220 milionu vozokilometrů.

Ceny jednotlivého jízdného se měnily naposledy k 1. lednu 1998 a ceny předplatních časových jízdenek k 1. lednu 2000. Inflace od roku 1998 přitom činila téměř 20 procent. Podíl krytí nákladů tržbami tak v roce 2002 klesl pod 25 procent, a to bez započítání důsledků povodní. Tento podíl je v Praze trvale velmi nízký i ve srovnání s ostatními městy ČR. Ztráty na tržbách na území Prahy, vzniklé v důsledku poskytování sociálních slev jízdného nařízených státem či městem, bude opět hradit hlavní město.

Letošní dotace ze státního rozpočtu na základní dopravní obslužnost pro hlavní město je 37,3 milionu korun na provoz příměstských autobusových linek a 92,2 milionu korun pro příměstskou železnici.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist