https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceny-trideneho-plastu-klesaji-trh-s-nim-muze-kolabovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ceny tříděného plastu klesají, trh s ním může kolabovat

13.12.2016 00:46 | PRAHA (Ekolist.cz)
Žluté kontejnery obsahují nesourodou směs mnoha druhů plastů, kterou je potřeba ručně vytřídit
Žluté kontejnery obsahují nesourodou směs mnoha druhů plastů, kterou je potřeba ručně vytřídit
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Trh nasycený plastovým odpadem a nízká cena ropy. To jsou podle Svazu průmyslu druhotných surovin (SPDS) hlavní důvody, které stojí za výrazným poklesem cen této komodity. Podle výkonného ředitele SPDS Petra Šulce v současné době hrozí, že se obchod s plastovým odpadem zadrhne a třídění plastů přestane být ekonomicky výhodné.
 

„Třídění plastů by v budoucnu opravdu mohlo přestat být zajímavé, jelikož dochází k výraznému poklesu zájmu o barevné PET láhve ze strany jejich zpracovatelů. Tento nezájem způsobil, že od letošního léta u některých druhů spadly ceny až na polovinu. A někteří zpracovatelé je přestávají zcela odebírat," sdělil Petr Šulc. Na situaci se podle jeho slov negativně projevuje způsob třídění, nedostatek místních zařízení pro zpracování plastů a orientace na nasycené asijské trhy.

Žluté kontejnery totiž obsahují nesourodou směs mnoha druhů plastů a je potřeba ji ručně vytřídit. To pro zpracovatele představuje značný náklad, který se pokrývá z prodeje vytříděné suroviny. Jejich nejhodnotnějšími komoditami by měly být folie, PET lahve nebo obaly od drogerie. Firmy ale nyní v době nízkých cen svých produktů řeší, zda třídění dotovat, utlumit nebo dokonce pozastavit.

Kromě plastů poklesla v letošním roce i cena papíru a dřeva, už v loňském roce zlevnily také kovy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist