https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cepro-instaluje-na-sve-budovy-solarni-panely-zatim-jsou-na-sedmi-objektech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čepro instaluje na své budovy solární panely, zatím jsou na sedmi objektech

17.7.2022 00:17 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní distributor paliv Čepro instaluje ve spolupráci s ČEZ ESCO na střechy svých budov solární panely. Energie z nich pokryje spotřebu dvou skladů a poslouží i pro přečerpávání paliv. Solární panely jsou zatím instalované ve dvou areálech na sedmi objektech, informovala společnost ČEZ. Čepro provozuje 17 skladů.
 

"V první etapě výstavby fotovoltaických elektráren jsme vytipovali pět našich lokalit. Ve spolupráci s ČEZ ESCO jsme osadili 590 kusů panelů v Cerekvici nad Bystřicí ve východních Čechách a dalších 700 panelů ve Smyslově na Táborsku," uvedl předseda představenstva Čepro Jan Duspěva. Elektrárny o výkonu 516 kilowattů (kW) ročně vyrobí přes 500 megawatthodin (MWh) elektřiny, což se rovná spotřebě asi 140 domácností.

Získanou energii využije Čepro k pokrytí spotřeby areálů včetně spotřeby pro stáčení a plnění cisteren s palivem a k pohonu dalších technologií sloužících ve skladech k přečerpávání paliv. "Ušetříme více než 230 tun emisí oxidu uhličitého (CO2) ročně, které by jinak vznikly při odběru elektřiny ze sítě. Všechny naše projekty první etapy výstavby fotovoltaických elektráren budou spolufinancovány Evropskou unií v rámci programu OP PIK (Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost)," uvedl Duspěva.

Podle předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ ESCO Kamila Čermáka vedou rostoucí ceny energií stále více zákazníků z řad firem, ale i státní správy a samosprávy, k tomu, že mají zájem o vlastní výrobu elektřiny. "Zakázka pro Čepro byla prestižní, ale zároveň nesmírně náročná. Naši specialisté se při ní totiž museli vyrovnat s přísnými omezeními, které v areálech a jejich okolí platí kvůli skladování vysoce hořlavých látek. Instalaci jsme šili na míru potřebám klienta, kterému například použitá technologie Solar EDGE umožňuje monitoring a diagnostiku provozu až na úrovni jednotlivých panelů," uvedl Čermák.

Čepro zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů. V této oblasti poskytuje přepravní, skladovací a speciální služby ostatním subjektům. Jejím posláním je také ochrana zásob státních hmotných rezerv. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.

ČEZ ESCO je předním českým expertem na úsporná energetická řešení, dodavatel bezemisní a zelené elektřiny skrze certifikáty původu a partner českého průmyslu a veřejné správy na cestě k dekarbonizaci a udržitelnosti. Chce do roku 2030 postavit nebo provozovat pro potřeby svých zákazníků fotovoltaické elektrárny o celkovém instalovaném výkonu 300 MW.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist