https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cernosinu-po-katastrofe-slibily-pomoc-jen-solidarni-obce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Černošínu po katastrofě slíbily pomoc jen solidární obce

17.5.2001 21:06 | ČERNOŠÍN (ČIA)
Ani po 14ti dnech od přírodní pohromy na Černošínsku není jasné, kdo pomůže obci a jejím osadám, postiženým zničujícím krupobitím a povodní. Jako jediná reálná podpora se zatím ukazuje jen solidarita okolních měst a obcí. Snahu pomoci Černošínsku už avizovaly Tachov, Stříbro a Planá. "Postižené oblasti jsem si prohlédl. Škody jsou opravdu vysoké. Po jejich vyčíslení podám zastupitelstvu návrh na finanční pomoc," uvedl pro ČIA starosta Plané Karel Vrzala.
 

Podle informace přednosty tachovského okresního úřadu Jiřího Wagnera letos okres žádné rezervy jako tomu bývalo v minulosti nemá a bude schopen pomoci jen malou částkou. Zjišťuje proto další možnosti. Zatím teoretickou nadějí je možná pomoc ministerstva životního prostředí. Obecní úřad v Černošíně podle starosty Miroslava Plincelnera uvažuje o vyhlášení sbírky a založení speciálního konta. Dosud vyčíslená škoda totiž dosahuje výše ročního rozpočtu obce. Možnostmi neoplývá ani Plzeňský krajský úřad. V jeho státem dotovaném rozpočtu se s podobnými případy vůbec nepočítá. Není sice vyloučeno, že menší částku na pomoc poskytne, ale v takovém případě to bude na úkor jeho vlastního financování.

Podle dosavadních odhadů na majetku Černošína vznikla škoda za více než osm milionů korun. Do milionů ale půjde podle odborníků i suma, potřebná na odstranění následků katastrofy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist