https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerven-2000-bude-klicovym-datem-pro-nas-vstup-do-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Červen 2000 bude klíčovým datem pro náš vstup do EU

16.11.1999 11:00 | PRAHA (EkoList)
"Červen 2000 bude pro Českou republiku v jejích jednáních o vstupu do Evropské unie (EU) naprosto klíčovým datem," řekl dnes na schůzce s ministrem životního prostředí Milošem Kužvartem (ČSSD) a novináři náměstek ministra zahraničních věcí a hlavní vyjednavač s EU Pavel Telička. Připomněl tak důležitost mezivládního jednání ministrů patnáctky, které proběhne právě v červnu příštího roku v portugalském Lisabonu. Na lisabonském summitu by totiž měl padnout termín přijetí kandidátských zemí do unie.
 

Pavel_Telička

Podle náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky (na snímku uprostřed) je nejdůležitějším obdobím v procesu příprav na vstup ČR do EU následujících 9 až 12 měsíců. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

"V Lisabonu už bychom měli vystupovat v pozici kandidáta, který za uplynulých devět měsíců udělal maximum," říká Telička s odkazem na velmi kritickou hodnotící zprávu Evropské komise, zveřejněnou 13. října tohoto roku. Podle něj neznamená kritický tón zprávy ztrátu šanci ČR na přijetí do EU. "Z hodnotící zprávy je cítit, že přes všechnu kritiku Komise vidí pro naši zemi šanci na změnu a že je v EU zájem na přistoupení ČR."

Telička zároveň uvedl, že jednou z významných priorit ve vyjednávání s EU je kapitola životního prostředí. "Nelze udělat klasický žebříček priorit a říci 'toto je nejdůležitější', protože by to vypadalo, jako by ty ostatní problémy tak důležité nebyly. Ale představím-li si přece jenom takovou pomyslnou škálu, pak je životní prostředí nepochybně velmi vysoko," řekl náměstek.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist