https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerveny-most-pres-upu-v-babiccine-udoli-po-oprave-slouzi-verejnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Červený most přes Úpu v Babiččině údolí po opravě slouží veřejnosti

25.2.2024 23:36 (ČTK)
Zdroj | Lesy ČR
Památkově chráněný dřevěný Červený most v Babiččině údolí u Ratibořic na Náchodsku po kompletní rekonstrukci opět slouží veřejnosti. Uzavřený byl od konce loňského února. Obnovu mostu za 11 milionů korun loni udělal státní podnik Lesy České republiky (LČR), kterému most patří. S otevřením mostu se čekalo na vydání kolaudace, řekla mluvčí LČR Eva Jouklová.
 

Most přes řeku Úpu, který nese jméno podle červeného nátěru, byl v havarijním stavu. Podnik jako jeho vlastník proto rozhodl o rozebrání mostu a opětovném postavení z nových trámů. Rekonstrukci mostu z roku 1880 lesníci konzultovali s Národním památkovým ústavem v Josefově. Podmínkou bylo využití dřevěného masivu a naprosto stejná podoba mostu.

Věšadlový trámový most stojí nedaleko zříceniny hradu Rýzmburk a původně nesl název Prinz Franz Josef's Brücke. Postaven byl jako spojnice na takzvané Panské cestě náhradou za původní brod. Nyní přes něj vedou značené turistické trasy, naučná stezka a cyklostezka. Je frekventovaným místem pro přechod Úpy v Babiččině údolí. Motorovým vozidlům je vjezd na most zakázán, výjimku mají záchranáři s auty o hmotnosti do 3,5 tuny.

Práce na rekonstrukci mostu začaly loni těžbou stromů v lesích u Babiččina údolí. Na stavbu bylo třeba přes 20 modřínů a několik dubů. Trámy na most dělníci instalovali již nabarvené na červeno. Stavbaři také opravili kamenné podpěry konstrukce i středový pilíř mostu.

Od poloviny roku 2021 bylo kvůli špatnému stavu stavby na mostě zúžení, lidé mohli po mostě chodit jen v jeho střední části. Předtím byl most kvůli zábradlí napadenému hnilobou půl roku uzavřený. Již v té době Lesy ČR chystaly projekt kompletní rekonstrukce mostu.

V Babiččině údolí již Lesy ČR v letech 2017 a 2018 na řece Úpě opravily Bílý most. Most po opravě za 11 milionů korun má vyšší nosnost, takže po něm přejedou i hasiči či kamiony se dřevem. Běžná motorová doprava má na most vjezd zakázaný. Konstrukci mostu tvoří železobetonové nosníky, dřevěnou mostovku nahradila železobetonová deska s asfaltovou vozovkou. Most lemuje na bílo natřené smrkové zábradlí.

Oblast Babiččina údolí mají turisté v oblibě, každoročně ji navštíví desetitisíce lidí. Vedle Starého bělidla, mlýna a mandlu turisté navštěvují i zámek v Ratibořicích s přilehlým parkem. Do Ratibořic a na Staré bělidlo zasadila děj své knihy Babička spisovatelka Božena Němcová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist