https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-jsou-proti-zakazu-drezury-v-cirkusech-chteji-ale-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi jsou proti zákazu drezury v cirkusech, chtějí ale kontroly

10.4.2019 08:23 | PRAHA (ČTK)
Šedesát procent Čechů se domnívá, že zvířata jsou podstatou cirkusů a neměla by být z jejich programu vyloučena. Ilustrační snímek.
Šedesát procent Čechů se domnívá, že zvířata jsou podstatou cirkusů a neměla by být z jejich programu vyloučena. Ilustrační snímek.
Foto | hbp_pix / Flickr
Šedesát procent Čechů se domnívá, že zvířata jsou podstatou cirkusů a neměla by být z jejich programu vyloučena. Většina lidí si myslí, že se zvířata mají v cirkusech dobře, nejsou týrána a krotitelé je mají rádi. Dvě třetiny dotázaných míní, že některá cirkusová zvířata by v přirozeném prostředí ani nepřežila. Lidé ale požadují přísné kontroly zacházení se zvířaty. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK.
 

Při vyslovení slova cirkus se lidem nejčastěji vybaví právě zvířata, s odstupem pak následují klauni a akrobati. Do cirkusu, ve kterém nevystupují žádná zvířata, by nešlo 40 procent dotázaných. "Na druhou stranu ale stejné množství lidí uvádí, že by takový cirkus klidně navštívilo," uvedla agentura.

Podle veřejnosti by v typickém cirkuse měli být koně, poníci, kočkovité šelmy a sloni. Více než 90 procent lidí ovšem zdůrazňuje, že by zacházení se zvířaty mělo být přísně kontrolováno. U divokých zvířat by podle naprosté většiny Čechů měl zákon stanovit opatření, která by cirkusy musely dodržovat, aby získaly licenci na jejich chov.

Mezi kritiky vystupování zvířat v cirkusech patří hlavně lidé mladší 30 let a ženy. Podle průzkumu sice více než polovina Čechů považuje za správné starat se o práva cirkusových zvířat, na druhou stranu se to podle nich možná už přehání. Jen každý osmý Čech se o současnou debatu o možném týrání zvířat aktivně zajímá.

Průzkum se uskutečnil v březnu 2019 a zúčastnilo se ho 604 lidí starších 15 let, přičemž lidé starší 30 let museli mít dítě nebo vnouče ve věku do 18 let.

Výsledky průzkumu agentury STEM/MARK jsou přesně opačné, než průzkum veřejného mínění, který v září provedla agentura Focus a i kterém informovali ochránci zvířat. Podle něho Většina Čechů je pro rozšíření zákazu využívání zvířat v cirkusech.

Téma drezury vyhrotila kauza nelegálního zabíjení tygrů a obchodu s částmi jejich těl loni v červenci. V případu jsou tři obvinění, mezi nimi sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek. Aktivisté poté předali ministerstvu zemědělství petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech, pod kterou se podepsalo 14.000 lidí. Proti zákazu se spojili zástupci největších cirkusů v Česku.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) v lednu při sněmovních interpelacích řekl, že ministerstvo asi nenavrhne plošný zákaz drezury všech zvířat v cirkusech. Krotitelé kočkovitých šelem a medvědů by ale museli získat licenci od Státní veterinární správy. Chystaná novela zákona na ochranu zvířat by zakázala cvičení delfínů. Zákaz drezury primátů, nosorožců, hrochů nebo žiraf platí od roku 2004.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist