https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-loni-nasbirali-lesni-plodiny-za-pet-miliard-nejvic-houby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi loni nasbírali lesní plodiny za pět miliard, nejvíc houby

4.10.2017 12:05 | PRAHA (ČTK)
Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů. Ilustrační foto.
Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Češi loni nasbírali lesní plody za 5,06 miliardy korun. Meziročně šlo o snížení o zhruba 800 milionů korun, méně se urodilo například malin. Celkově lidé nasbírali 33.800 tun lesních plodin, což je proti dlouhodobé hodnotě 39.300 tun podprůměrný výsledek. Jedna domácnost nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů. Uvádí to zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství, kterou dostane ve středu pro informaci vláda.
 

Mezi nejčastěji sbírané plody patří houby, borůvky, maliny a ostružiny. Počet sběračů ale meziročně mírně poklesl. Houby sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent, maliny 35 procent a ostružiny 31 procent lidí. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo.

Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek. Dohromady tak každá domácnost v průměru nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů.

Houbaři loni nasbírali 21.900 tun hub za 3,59 miliardy Kč, následovalo 7200 tun sesbíraných borůvek za 851 milionů korun. Malin se nasbíralo 1600 tun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru, přičemž by stály 237 milionů Kč. Následovaly ostružiny (za 219 milionů), bezinky (101 milionů) a brusinky (64 milionů Kč). Celková hodnota plodů byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, což je ale dáno dlouhodobě vzrůstajícími cenami.

Lidé loni více chodili do lesa, každý Čech do něj v průměru zavítal 24,6krát, zatímco v dlouhodobém průměru chodí Češi zhruba 21krát ročně. "Návštěvnost lesa je však výrazně místně diferencována, souvisí nejen s dostupností z velkých sídel, rekreační přitažlivostí a vybaveností, lesnatostí, ale i s výskytem lesních plodin. Opět platí, že návštěvnost lesů ve Středočeském kraji je v průměru výrazně vyšší oproti ostatním krajům," uvádí materiál.

Údaje zpracovávala marketingová agentura STEM/MARK loni v prosinci. Celkový počet rozhovorů a vyplněných dotazníků dosáhl 1008, což je podle materiálu odpovídající k minulým letům.

Aktuálně houby rostou, lidé nosí z lesa vrchovaté košíky hřibů, bedel nebo klouzků. V Česku má sbírání hub dlouhou tradici a je skoro jakýmsi národním sportem. Za houbami do lesa vyrážejí často celé rodiny. Dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso a dnes jde o vítané zpestření jídelníčku. Recepty na úpravu se objevují už v prvorepublikových kuchařkách, ale široké využití mají i v moderní gastronomii. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist