https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-maji-zajem-o-modu-z-udrzitelnych-materialu.loni-objednavky-vzrostly-o-215-procent
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi mají zájem o módu z udržitelných materiálů. Loni objednávky vzrostly o 215 procent

27.4.2021 01:36 | PRAHA (ČTK)
I přes finanční nejistotu této doby považuje polovina manažerů e-shopů s módou udržitelnost za klíčový trend.
I přes finanční nejistotu této doby považuje polovina manažerů e-shopů s módou udržitelnost za klíčový trend.
V Česku loni meziročně vzrostl počet objednávek oblečení z udržitelných materiálů o 215 procent. Na Slovensku byl nárůst o 343 procent. Údaje vyplývají z interních dat vyhledávače módy Glami.cz, informovala Denisa Juna. Za tzv. udržitelné materiály se považují například biobavlna, len, konopí, lyocell nebo recyklovaný polyester.
 

Podle dat Glami.cz loni nejvíce rostly objednávky oblečení z udržitelných materiálů v Rumunsku - o 420 procent. Následovalo Řecko, kde se množství těchto nákupů zvedlo oproti předloňsku o 352 procent, Slovensko s nárůstem o 343 procent je na třetím místě. Ve "čtvrtém" Maďarsku stoupla poptávka po módě z udržitelných materiálů o 257 procent. Česko je na pátém místě.

"Z našich interních analýz vyplývá, že i přes finanční nejistotu této doby považuje 49 procent manažerů v módní e-commerce udržitelnost za klíčový trend, který je na vzestupu, a to dokládají i čísla, která máme nyní k dispozici," uvedla Kristýna Rakovská, brand manažerka vyhledávače Glami.

Podle Rakovské roste zájem v Řecku a Rumunsku rychleji proto, že se v těchto zemích stalo téma udržitelnosti módy až v poslední době, kdežto například v Česku tento trend trvá již několik let. Rakovská pak dodala, že data z prvních čtyř měsíců letošního roku ukazují, že bude pokračovat i nadále.

Za udržitelné jsou považovány takové materiály, jejichž způsob výroby i následné využití představují menší zátěž pro životní prostředí. Takzvané udržitelné výrobky by pak měly být obnovitelné, recyklovatelné či alespoň energeticky využitelné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist