https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-v-mongolsku-odstranuji-odpady-v-arealu-byvale-sklarny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi v Mongolsku odstraňují odpady v areálu bývalé sklárny

23.10.2018 16:52 | PRAHA (ČTK)
Češi v rámci projektu realizovaného společností Dekonta pro Českou rozvojovou agenturu odstraňují hlavní zdroje znečištění v areálu bývalé sklárny mongolském Nalaikhu. Letos bylo bezpečně uloženo zhruba 50 tun odpadů s těžkými kovy a dalšími chemickými sloučeninami využívanými ve výrobě sklárny. Jejich přítomnost přímo ohrožovala obyvatele, uvedla Hana Čermáková z firmy Dekonta. Projekt bude ukončen v listopadu.
 

Projekt je třetí fází zahraniční rozvojové spolupráce. První fáze v letech 2013 až 2015 byla zaměřena zejména na sběr dat a vytvoření metodiky, manuálů a elektronické databáze. Náplní následující etapy z let 2016 a 2017 byly podrobný průzkum vybraných lokalit, zpracování rizikových analýz a vzorové sanační aktivity, které představily veřejnosti vhodná opatření pro nápravu ekologických zátěží.

Společnost Dekonta v Mongolsku působí od roku 2010, kdy byl zahájen průzkum znečištění a návrh opatření k nápravě škod v průmyslovém areálu Hargia v hlavním městě Ulánbátaru. Hlavním partnerem na mongolské straně je Ministerstvo životního prostředí a turistického ruchu.

V současnosti se Dekonta podílí mimo jiné na projektech pro Českou rozvojovou agenturu v Moldavsku týkajících se sanace znečištění ropnými látkami v obcích Lunga a Marculesti či rekultivace skládky nebezpečných odpadů v Cismichioi. Podle webových stránek firma realizovala projekty také například v Arménii, Bulharsku, Kambodži, Turecku či ve Vietnamu.

Dekonta je soukromá česká společnost založená v roce 1992. Zahraniční aktivity firmy jsou zajišťovány dceřinými společnostmi na Slovensku, v Polsku, Rusku, Srbsku a Černé Hoře, Rumunsku, Turecku a Číně. Zaměstnává zhruba 200 osob.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist