https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-lipa-rozsiruje-trideni-odpadu-obyvatele-za-nej-neplati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká Lípa rozšiřuje třídění odpadu, obyvatelé za něj neplatí

27.11.2018 00:12 | Č. LÍPA (ČTK)
Česká Lípa rozšiřuje stanoviště na tříděný odpad. Ve městě je 182 souprav nádob na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Česká Lípa rozšiřuje stanoviště na tříděný odpad. Ve městě je 182 souprav nádob na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká Lípa rozšiřuje stanoviště na tříděný odpad. Ve městě je 182 souprav nádob na tříděný odpad, do konce roku přibudou na základě požadavků obyvatel další tři soupravy v oblasti Dolní Libchavy a také u nového Komunitního domu seniorů v Děčínské ulici. Včera to řekla mluvčí radnice Eva Markgrafová. I když nádob ve městě přibývá a obyvatelé mají o třídění zájem, za ostatními obcemi v Libereckém kraji Česká Lípa zaostává.
 

Prostřednictvím sběrných nádob se v České Lípě třídí papír, plasty, bílé a barevné sklo, kartony od nápojů, bioodpad a prostřednictvím sběrného dvora se sbírají oleje a také zdarma všechny odpady s výjimkou stavební suti. "V loňském roce se ve městě vytřídilo 1226 tun odpadu," uvedl Milan Blecha z městské správy majetku. V přepočtu na obyvatele se ve městě vytřídilo 32,8 kilogramu na osobu. V nedalekém Novém Boru loni vytřídili více než 42 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojových kartonů na osobu a celokrajský průměr je dokonce ještě o něco vyšší - 45,6 kg.

Za sběr a likvidaci komunálního odpadu obyvatelé třetího největšího města v Libereckém kraji od roku 2010 neplatí. Tamní zastupitelé rozhodli o zrušení poplatku v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem ministra financí Eduarda Janoty. Ten tehdy v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daní z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí.

Na Českolipsku byly tehdy tisíce lidí bez práce a nezaměstnanost dosahovala 12,8 procenta. Českolipská radnice proto v obavě z velkého zatížení občanů a zhoršení platební morálky jako kompenzaci vyšších nákladů poplatek za odpady zrušila. Vedení města počítalo s tím, že poplatek za odpad po dvou letech obnoví. Nikdy k tomu ale nedošlo, přestože ekonomické důvody pominuly. Ekonomice se daří a nezaměstnanost na Českolipsku je v současné době nejnižší v kraji - 2,3 procenta.

Náklady na svoz a likvidaci odpadu nese už devátý rok město. Loni podle Markgrafové dosáhly téměř 37,213 milionu korun a dalších více než pět milionů stál provoz sběrného dvora. Něco přes 3,5 milionu korun se do městského rozpočtu vrátilo od společnosti EKO-KOM díky tříděnému odpadu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist