https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-pojistovna-pojistila-stado-kde-se-objevilo-podezreni-na-bse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká pojišťovna pojistila stádo, kde se objevilo podezření na BSE

7.6.2001 14:44 | PRAHA (ČIA)
Zájem zemědělců o pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz se letos výrazně zvýšil. Jedním z klientů České pojišťovny (ČP) je i zemědělské družstvo Dušejov na Jihlavsku, odkud pochází vzorek mozku krávy, u nějž existuje podezření na výskyt BSE. "ČP nyní čeká na výsledky opakovaného testu, který by měl podezření potvrdit nebo vyvrátit. V případě pozitivního nálezu je připravena odškodnit klienta podle platných pojistných podmínek," sdělil ČIA tiskový mluvčí ČP Michal Urban.
 

Česká pojišťovna, která má na domácím trhu zemědělského pojištění více než 80procentní podíl a spravuje na 30 tisíc smluv, zaznamenala za první čtvrtletí letošního roku zvýšení předepsaného pojistného meziročně o 20 procent. "Kromě obav zemědělců z nemoci šílených krav (BSE) však zvýšený zájem souvisí také se zavedením dotací pro nákazové pojištění, které platí od loňského roku," řekl Urban.

Pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz a dalších hromadných škod se u ČP kromě jiných nákaz vztahuje právě i na nemoc šílených krav. Pojistnou událostí je pak uhynutí, utracení či nutná porážka pojištěných zvířat nařízená podle předpisů o veterinární péči v důsledku této nákazy.

Druhá největší pojišťovna v České republice, pojišťovna Kooperativa, a třetí v pořadí na českém trhu pojišťovnictví, Allianz, pojištění hospodářských zvířat pro případ nákaz neposkytují.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist