https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-republika-by-se-v-kyjeve-mela-pripojit-ke-vsem-protokolum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká republika by se v Kyjevě měla připojit ke všem protokolům

20.5.2003 17:08 | PRAHA/KYJEV (EkoList)
ČR se dnes zapojila do pracovních jednání na 5. konferenci evropských ministrů životního prostředí v ukrajinském Kyjevě. Podle ředitele odboru vnějších vztahů Ministerstva životního prostředí (MŽP) Jakuba Kašpara naše republika velmi pravděpodobně přistoupí ke všem protokolům, o nichž se v Kyjevě jedná.
 

Podepsán by měl být protokol o integrovaných registrech znečištění (PRTR - Protocol on Pollutant Release and Transfer Registers), který má vést k větší transparentnosti při nakládání s chemickými látkami. "Veřejnosti a mnohdy ani samotnému vedení podniku není známo, jaká množství nebezpečných látek vypouští do životního prostředí, kolik jich skladuje a spaluje v areálu podniku a kolik jich odchází na skládky," říká Ondřej Velek z Nadace Partnerství. "Český registr PRTR byl již rámcově zakotven v naší legislativě v roce 2002 a letos by měl být upřesněn tak, aby minimálně odpovídal protokolu připravenému k podpisu v Kyjevě," dodává.

Dalšími projednávanými dokumenty jsou protokol o hodnocení vlivu strategických dokumentů na životní prostředí (Protocol on Strategic Environmental Assessment), který má sloužit k zapojení veřejnosti do rozhodování o různých plánech a programech na národních úrovních, a protokol o odpovědnosti a kompenzacích za škody způsobené průmyslovými haváriemi na mezinárodních vodách (Protocol on Civil Liability and Compensation for Damage Caused by the Transboundary Effects of Industrial Accidents on Transboundary Waters).

Zatím je ohroženo pouze přistoupení ČR k Rámcové úmluvě o ochraně a udržitelném rozvoji Karpat (Framework Convention on the Protection and Sustainable Development of the Carpathians), nikoliv však z věcných důvodů. Návrh totiž až včera podpořil kabinet Vladimíra Špidly a nyní tedy probíhá vyřizování formalit, jako jsou například pověřovací listiny pro podpis smlouvy. "Vypadá to ale, že bychom měli přistoupit ke všem protokolům i k úmluvě o Karpatech," sdělil dnes EkoListu z Ukrajiny Jakub Kašpar.

V současné době v Kyjevě probíhá ekofórum nevládních organizací, které by mělo vyvrcholit ve čtvrtek odpoledne kulatým stolem. Tomu bude předsedat ředitel Centra UK pro otázky životního prostředí Bedřich Moldan a zúčastnit by se ho měli i ministři některých zemí, například Rakouska a Slovenska.

Ministerská část konference začne zítra.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist