https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-republika-testuje-skot-intenzivneji-nez-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká republika testuje skot intenzivněji než EU

6.11.2001 18:50 | PRAHA (ČIA)
Počtem vyšetření na BSE v poměru ke stavu skotu se již ČR dostala nad průměr zemí Evropské unie (EU). Konstatovalo to dnešní jednání krizového štábu na BSE, s jehož výsledky ČIA seznámil tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Podle jeho údajů bylo v ČR k datu 5. listopadu provedeno 81 592 testů, z toho 68 407 u zvířat starších 30 měsíců. Tři okresy již přesáhly hranici tří tisíc provedených testů.
 

Jak Kovář dále informoval, tento týden, v pátek 9. listopadu by měla ve sbírce zákonů vyjít vyhláška ministerstva zemědělství č. 399/2001 Sb., nabývající účinnosti dnem vyhlášení, která mimo jiné ukládá všem jatečným provozům barvení specifikovaného rizikového materiálu okamžitě po provedeném veterinárním vyšetření. "Toto barvení musí být zřetelné i po následném zpracování specifikovaného rizikového materiálu v asanačním podniku na masokostní moučku. Jak jsme dříve informovali, specifikovaný rizikový materiál je zpracováván výhradně v asanačním ústavu Chotýšany a masokostní moučka vyrobená z tohoto materiálu je spalována," řekl Kovář. Náklady na barvení specifikovaného rizikového materiálu na jatkách by přitom podle jeho slov neměly být příčinou zdražování masa, neboť představují v přepočtu na maso haléřové položky.

Dnešní jednání se také zabývalo možnou liberalizací zahraničního obchodu s masem. Ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Jan Holejšovský totiž navrhl členům krizového výboru posouzení zrušení zákazů dovozu hovězího masa a výrobků z něj ze zemí EU, v nichž je obdobná situace výskytu této nákazy, jako v naší zemi. "Variantním zpracováním tohoto návrhu a stanovením možného termínu realizace se bude ministerstvo zemědělství zabývat," konstatoval Kovář.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist