https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-televize-uvede-novy-film-o-starych-cestach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká televize uvede nový film o starých cestách

7.12.2005 15:40 | PRAHA (EkoList)
Na druhém programu České televize proběhne zítra, tedy 8. prosince, v 16.10 televizní premiéra dokumentu Putování starými cestami, který natočila režisérka Ljuba Václavová. Snímkem, který televize propaguje sloganem "Ke kvalitnímu životu patří nejen teplá voda, ale taky možnost pozorovat sýkorky a projít se přírodou", provázejí geolog a esejista Václav Cílek a výtvarník František Skála.
 

Stará cesta u Popelova.
Foto: Václav Cílek

Právě jedna kapitola Václava Cílka z knihy Makom se stala podkladem pro scénář filmu. „Zhruba řečeno se nám jednalo o několik základních věcí: že existují a jsou používány cesty staré třeba dva tisíce let, že stará cesta je určitá hodnota a taky že cesty mizí, takže dnes obejít vesnici je skoro nemožné,“ vysvětluje Václav Cílek v eseji, kterou u příležitosti uvedení filmu napsal pro tištěný EkoList. „Pokud se pokouším zhodnotit celkovou zkušenost starých cest, co o nich mohu říct? Především cesty vždy znamenají nějaký, silný pocit. Něco mezi krásou a nostalgií,“ říká.

Snímek vznikl letos v produkci České televize, finančně ho podpořilo ministerstvo životního prostředí. Přesto nebo právě proto byly možnosti tvůrců filmu omezené. Jednou z podmínek například bylo, že film, který se začal natáčet brzy na jaře – v době, kdy ještě ani nebylo jisté jeho financování – musí být uveden ještě téhož roku. „Proto jsme nemohli natočit i zimní cesty, což je veliká škoda,“ posteskla si po premiéře filmu v druhé polovině listopadu režisérka Ljuba Václavová.

I tak je ale dokument o pěšinách, cestách i dálnicích podařený, což je zásluha nejen režisérky, kameramana Josefa Nekvasila a skladatele Jiřího Václava, ale taky obou vypravěčů. Zatímco výklad Václava Cílka je věcnější a opírá se o historické skutečnosti, František Skála hovoří spíš citově a přibližuje svůj vztah ke krajině.

Při uvedení snímku v pražském kině Mat se rozproudila diskuse, zda-li je možné téma nějak filmařsky rozvinout. Václav Cílek nadhodil, že prostoru je až až – další filmy by se mohly věnovat třeba starým železničním cestám, alejím, vodním kanálům atd. Přítomní tak došli k závěru, že by klidně mohl vzniknout seriál a že i samotný film by si zasloužil co nejlepší vysílací čas. Zatím jsou jisté pouze dva – jeden zítra v 16.10, druhý o den déle ráno v 5.10.

Esej Václava Cílka o hlubokých tůních, starých cestách a mamutech na D1, nazvanou "Švestková džungle", přináší EkoList 12/2005. Přehled prodejních míst tištěného EkoListu najdete zde.


reklama

 
Jan Stejskal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist