https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-televize-uvede-serial-o-obnovitelnych-zdrojich-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká televize uvede seriál o obnovitelných zdrojích energie

14.9.2000 13:50 | PRAHA (EkoList)
Od 30. října začne druhý program České televize vysílat nový populárně-vědecký seriál nazvaný Energie pro 21. století. Jak již název napovídá, hlavním tématem seriálu je stále více aktuální otázka získávání energie a její využití s ohledem na životní prostředí. S blížícím se vstupem České republiky do Evropské unie nabývá pro nás tato otázka stále větší důležitosti, neboť tato oblast zrovna nepatří k těm, kde by nad nesplněnými kritérii byli evropští komisaři ochotni přimhouřit oko.
 

Tepelné elektrárny začínají mít konečně odzvoněno, přes jadernou energii cesta rozhodně nevede, tak kudy? Právě tyto a další otázky si kladou a snaží se na ně odpovědět tvůrci desetidílného cyklu "Energie pro 21. století". Prostřednictvím deseti dílů chtějí autoři seznámit širokou veřejnost s alternativními cestami, kterými je možné energii nejen získat, ale také využít, přičemž svou pozornost zaměřili na získávání energie z obnovitelných zdrojů. Tedy energii sluneční, větrnou vodní, a zvláště pak energii získanou z biomasy, a to jak biomasy z cíleně pěstovaných rostlin, tak i biomasy z odpadu organického původu (dřevní odpad, rostlinný odpad, vodnatý odpad z domácností, kaly z čistíren odpadních vod atd.).

Aby každý dvacetiminutový díl seriálu splnil svůj účel, byl seriál postaven především na ukázkách využití příkladů v praxi. Autorům nešlo jen o předání informací veřejnosti, ale především o snahu vzbudit zájem o praktické využívání energie z alternativních zdrojů. K tomu by mělo napomoci velké množství takovýchto příkladů natáčených nejen v Čechách, ale i v Rakousku, Francii, Německu, Velké Británii, Švédsku, Dánsku a Holandsku, na kterých je vidět, že tento způsob není jen ekologický, ale může být velmi výhodný i ekonomicky. Obzvláště v současné době, kdy Evropská unie vyčlenila nemalé prostředky na podporu těchto projektů. (K tomuto účelu byla vydána tzv. Bílá kniha EU, která předpokládá, že do roku 2010 by mělo 12 procent energie pocházet právě z obnovitelných zdrojů. V ČR je tento podíl zatím pouhé procento, zatímco např. ve Švédsku 18 procent, v Rakousku 12,7 procenta.)

Každý způsob alternativního získávání energie je v seriálu rozebrán zvlášť, ale nechybí ani celkový pohled, srovnání ČR s ostatními zeměmi, zhodnocení legislativních a ekonomických podmínek, cen, daní, investic dotací atd. Autoři poukázali i na možnosti, jaké rozvoj alternativních energetických zdrojů může přinést ekonomice ČR a neopomněli ani přehled institucí, které aktivity v této oblasti podporují.

"Jedním z našich cílů bylo přispět k řešení zásadních problémů venkovských regionů. Tam podle strategických studií ministerstva zemědělství bude volných až 1,2 mil. ha ploch, které nejsou potřebné pro produkci potravin. Současně v se v těchto regionech k vytápění používají stále dražší fosilní paliva mezi která patří i zemní plyn. Spalováním fosilních paliv vzniká velké množství skleníkových plynů, jejichž hlavní složkou je CO2. Přitom lidstvo za jeden rok dokáže v současném období spálit takové množství fosilních paliv, které se v přírodě vytvářelo milion let. Produkcí biomasy pro energii je možné tedy nejen efektivně získávat energii, ale i zabezpečit údržbu kulturní krajiny a vytvořit nová pracovní místa v problémových regionech s největší nezaměstnaností", říká jeden z tvůrců seriálu ing. Kutil.

Díky širokému celoevropskému pojetí seriálu, který zatím nemá konkurence, se počítá s jeho využitím i na středních a vysokých školách a pro potřeby obecních úřadů, a to nejen v ČR, ale i v zahraničí. Seriál by měl být prezentován i na různých mezinárodních festivalech s ekologickou tématikou, jako je např. Ekofilm. Seriál natáčí Česká televize, tvůrčí skupina Karla Dvořáka.

Autoři: ing. Vlasta Petříková, DrSc.-České sdružení pro biomasu-CZ , ing. Antonín Kutil - EKOSTYL, spol. s r.o., ing. Vladimír Kunz - ALFA Production, s.r.o.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist