https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-biopotraviny-vyhovuji-evropskym-standardum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České biopotraviny vyhovují evropským standardům

11.5.2000 14:35 | PRAHA (EkoList)
Ovoce, zelenina, či obilné müsli, které nese známku BIO-produkt ekologického zemědělství, kterou uděluje Svaz ekologických zemědělců Pro-Bio Šumperk, vyhovují plně i evropským normám pro tzv. bioprodukty. Podle Jana Dvorského ze společnosti Kontrola ekologického zemědělství (KEZ) totiž Evropská unie (EU) uznala český systém udělování značky BIO i kontroly kvality hospodaření českých biozemědělců za plně dostačující normám EU.
 

V praxi to znamená, že čeští biozemědělci, kteří chtějí vyvážet své výrobky do zemí EU už nemusí nechávat své výpěstky znovu složitě posuzovat místními kontrolními institucemi, protože certifikát KEZ jim bude uznán i za hranicemi. "Kupříkladu když my vyvezeme například pohanku do Německa, budou ji tam, prodávat pod značkou BIOLAND, což je obdoba našeho BIO produktu," říká Jiří Urban ze svazu Pro-Bio. Toto zvýbhodnění se zatím týká jenom rostlinných výrobků. "V EU zatím platí jenom směrnice o rostlinných výrobcích. Směrnice o biopotravinách živočišného původu začne platit až v srpnu tohoto roku a my už dnes máme zažádáno i o uznání ekologicky produkovaných potravin tohoto typu," říká Jan Dvorský. Podle něj je reálná šance, že by EU mohla české ekofarmáře, chovající dobytek či drůbež, uznat už do konce tohoto roku.

Premiéry filmu "České ekofarmy 10 let poté: čekání na boom" se zúčastnili mj. i náměstek ministra zemědělství Tomáš Zídek či poslanec českého parlamentu Libor Ambrozek. Foto: Jakub Kašpar/EkoList

České ekologické zemědělství slaví již deset let své existence. Při té příležitosti dnes agentura BioCit uvedla svůj film "České ekofarmy 10 let poté: čekání na boom", který popisuje, v jaké situaci se české ekologické zemědělství po deseti letech nachází. "Naše motivace už dávno nespočívá jen v touze vyrábět zdravější potraviny. Ekologické zemědělství, to je především citlivý přístup k přírodě a tvorba krajiny. Vzpomenete-li si na nedávné skandály s dioxinem a kuřaty v Belgii či s nemocí šílených krav, je jasné, že ekologické zemědělství není jen nějakým rozmarem," říká Jiří Urban.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist