https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-budejovice-zadaji-stat-o-dotaci-na-rekultivaci-byvale-skladky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Budějovice žádají stát o dotaci na rekultivaci bývalé skládky

12.12.2001 13:22 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Žádosti o dotace ze Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a Fondu národního majetku (FNM) zašle ještě do konce letošního roku město České Budějovice. "Současná pravidla totiž umožňují získání až 80 procent od SFŽP a až 40 procent financí od FNM potřebných na rekultivaci bývalé městské skládky Švábův Hrádek," vysvětlil dnes náměstek primátora Zdeněk Čáp.
 

Podle společnosti REKKA, s. r. o., která zpracovala projekt, je cena rekultivace vyčíslena na 61 milionů korun. "V návrhu rozpočtu města na rok 2002 počítáme s částkou 10 milionů korun. Město tedy žádá o poskytnutí dotace ze Státního fondu životního prostředí v rámci jeho běžných dotačních programů a z Fondu národního majetku disponujícímu vyčleněnými prostředky na odstranění starých zátěží, které přešly na nové vlastníky, což je i náš případ," tvrdil Čáp. Město skládku nabylo v rámci privatizace Technických služeb města.

Podle zpracované rizikové analýzy nedošlo na skládce ke kontaminaci spodních vod. Nyní je třeba dotčenou lokalitu zakrýt, utěsnit a poté ozelenit. "Když uspějeme a dotace získáme, neprodleně vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele celé akce. V případě opačné situace použijeme 10 milionů z městské pokladny na první etapu rekultivačních prací," dodal náměstek s tím, že prioritou bude utěsnění nejkritičtějších míst jako jsou staré vrty po monitorovacích sondách a studny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist