https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-a-grandi-podepsaly-smlouvu-o-revitalizaci-nadrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy a Grandi podepsaly smlouvu o revitalizaci nádraží

17.12.2003 14:27 | PRAHA (ČIA)
Pražské Hlavní nádraží změní do konce roku 2008 výrazně podobu. Ještě o dva roky dříve by měla skončit proměna nádraží v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Počítá s tím smlouva o revitalizaci tří českých nádraží, kterou dnes podepsali zástupci Českých drah a italské firmy Grandi Stazioni. Celková investice dosáhne částky 750 milionů korun. "Je to základní kámen k tomu, aby se na těchto nádražích zlepšily podmínky jak pro cestující tak pro naše obchodní partnery," řekl generální ředitel ČD Petr Kousal.
 

Podle jeho slov počítají všechny tři projekty s radikálním zlepšením estetického a technického stavu vybraných železničních stanic, které by v budoucnu měli vytvořit atraktivní prostředí nejen pro cestující, ale i obyvatele okolí nádraží. Na stavebních pracích, které budou probíhat za plného provozu, se budou podílet i české stavební firmy. "O nějakých konkrétních smlouvách je však zatím předčasné hovořit," prohlašují zástupci italské společnosti.

Grandi Stazioni by měla tři nádraží nejen revitalizovat, ale v následujících 30 letech i provozovat. V prvních 20 letech budou ČD za pronájem nádraží inkasovat 18 milionů korun ročně, což jsou současné výnosy těchto nádraží, v dalších 10 letech se pak výnos ČD zvýší o 34procentní podíl na tržbách obchodů a služeb nabízených v rámci železniční stanice.

ČD vyhlásily výběrové řízení na zájemce o rekonstrukci tří českých nádraží v dubnu 2001. Do soutěže se přihlásily tři společnosti. Druhého kola se zúčastnily pouze dvě a v říjnu 2002 zvítězila společnost Grandi Stazioni, která provozuje 13 největších italských nádraží včetně nádraží Roma Termini.

Investice do největšího ze tří uvedených nádraží, pražského Hlavního nádraží, by měla dosáhnout 658 milionů korun a bude obsahovat zejména opravu původní Fantovy budovy. Změní se zde například prostor pokladen, přibudou restaurace, služby i obchody. Revitalizace karlovarského nádraží by měla stát 37,9 milionu korun a oprava mariánskolázeňského nádraží pak 53,1 milionu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist