https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-budou-pouzivat-bionaftu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy budou používat bionaftu

12.12.2001 15:05 | PRAHA (ČIA)
Bionaftu namísto nafty začnou v příštím roce používat České dráhy (ČD) k pohonu některých lehkých motorových vozů řady 810. "Nejprve bude používání bionafty zavedeno v provozních jednotkách Čerčany, Libochovice, Bělá nad Radbuzou, Vsetín, Šumperk, Čáslav a Frýdlant v Čechách, jejichž technologická zařízení jsou připravena pro skladování a výdej bionafty bez požadavků na finanční prostředky," řekl dnes v rozhovoru pro ČIA Pavel Tesař z tiskového oddělení ČD. Veřejnou obchodní soutěž na dodávku bionafty České dráhy podle Pavla Tesaře vyhlásí počátkem příštího roku.
 

Dráhy chtějí používáním bionafty snížit obsah škodlivin a teplotu výfukových plynů a také ušetřit. "Úspory nákladů však není zatím možné odhadnout, už jen proto, že ceny ropy stále kolísají," řekl ČIA Pavel Tesař. Oproti významu zlepšení životního prostředí však údajně budou relativně malé.

ČD nyní provádějí zkoušky pro používání bionafty i u dalších hnacích vozidel, především u motorových lokomotiv řady 749 a 751.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist