https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-budou-v-libereckem-kraji-investovat-do-modernizace-trate
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy budou v Libereckém kraji investovat do modernizace tratě

22.2.2002 09:19 | LIBEREC (ČIA)
Několik miliard korun budou České dráhy (ČD) investovat do komplexní modernizace zastaralé železniční tratě z Liberce do Pardubic a Hradce Králové. Náměstek pro osobní dopravu ředitelství Českých drah Pardubice Roman Moravčík potvrdil, že ČD se shodli s krajským úřadem v Liberci na prioritě modernizace a zvýšení kapacity této trati. "Chceme zvýšit rychlost přepravy a zlepšit komfort cestujících," řekl Moravčík.
 

Trať z Liberce do Hradce Králové je převážně jednokolejná a její parametry odpovídají druhé polovině 19. století. Velká členitost a snížená propustnost některých úseků nedovolují přepravní rychlost podle současných představ. V příštích letech budou podle Moravčíka nejfrekventovanější úseky budou posíleny druhou kolejí a celá trať bude elektrifikována.

Podle strategie rozvoje, kterou nechal zpracovat liberecký krajský úřad, je další prioritním záměrem kraje modernizace trati směrem na Prahu. Podle Moravčíka by však náklady na modernizaci této trati byly neúměrně vysoké a ani poté by tento úsek železnice nedokázal konkurovat dálnici z Liberce do Prahy.

Liberecký kraj není přímo zapojen ve vysokorychlostní železniční síti, hustota železniční sítě v kraji ale o osm procent převyšuje celostátní průměr. Celková délka železničních tratí na rozloze 3163 kilometrů čtverečních činí v Libereckém kraji 455,4 kilometru, z toho je devět celostátních tratí o délce 314,2 kilometru. Osm regionálních tratí měří v končeném součtu 141,2 kilometru.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist