https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-budou-zdrazovat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy budou zdražovat

10.1.2001 11:55 | PRAHA (ČIA)
Od 28. ledna se v průměru o pět procent zvednou ceny jízdného na železnici. Podle tiskové mluvčí Českých drah (ČD) Martiny Rouskové je důvodem tohoto zdražení především to, že Ministerstvo financí svým cenovým výměrem změnilo způsob, jakým se mají ceny jízdného v osobní železniční dopravě v budoucnu stanovovat. "Přechází se od regulovaného jízdného k jízdnému usměrňovanému," řekla Rousková ČIA.
 

Podle jejích slov je dalším důvodem zvýšení cen jízdného v osobní dopravě nárůst nákladů, zejména pak zdražení veškerých energií. "Samotné jízdné samozřejmě nikdy nepokryje skutečné náklady na osobní dopravu, snažíme se pouze, aby ta ztráta byla minimální," zdůraznila Rousková. Dodala, že by se možná už v blízké budoucnosti mohl systém stanovování výše jízdného v osobní železniční dopravě zásadně změnit.

Zvýšení jízdného od konce ledna nepocítí pravidelní zákazníci Českých drah, kteří využívají některé z komerčních slev ČD jako jsou například zpáteční jízdenky, Junior pas, Senior pas či Karta Z. Naopak dojde k omezení zvláštního jízdného pro důchodce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist