https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-chteji-ozivit-projekt-rychlodrahy-na-letiste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy chtějí oživit projekt rychlodráhy na letiště

26.3.2004 18:07 | PRAHA (ČIA)
Současné tápání kolem plánované výstavby rychlodráhy na letiště a dále do Kladna chtějí změnit České dráhy (ČD). Proto se také rozhodly za necelý milion korun navýšit svůj podíl firmě PraK, jejímž hlavním úkolem je právě příprava a výstavba rychlodráhy, z 15 na 30 procent. "Naším cílem je rozhýbat tento projekt," řekl dnes mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.
 

O způsobu spojení centra Prahy s letištěm se hovoří řadu let. Jedna skupina odborníků preferuje výstavbu rychlodráhy s využitím stávající železniční trati z Masarykova nádraží do Kladna, druhá skupina chce prodloužit trasu A pražského metra. Současná trasa plánované rychlodráhy se nelíbí ani ministerstvu životního prostředí, které studii vlivů projektu na životní prostředí vrátilo v loňském roce k dopracování variantního řešení.

Navrhovaná trať rychlodráhy, jejíž realizaci by měla zajistit společnost PraK, by vedla z Masarykova nádraží přes Dejvice a osídlené části Prahy 6 k Ruzyni a dále do Kladna. Podle starosty Prahy 6 Tomáše Chalupy by však bylo nejvýhodnější, kdyby došlo k prodloužení metra A z Dejvické přes zastávky Červený vrch a Petřiny do zastávky Dlouhá míle. "Vedle konečné stanice metra by mohlo vzniknout P+R parkoviště a odtud by mohla pokračovat rychlodráha směrem na Kladno," uvedl Chalupa.

Toto řešení je podle Chalupy stejně finančně náročné jako původní varianta. Podle současných odhadů by se celková investice měla pohybovat okolo 20 miliard korun. Případným investorem výstavby metra bude Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPHMP), realizaci rychlodráhy by zajišťovaly ČD, respektive Správa železniční dopravní cesty. Podle informací ČIA připravují dráhy vzhledem k průtahům kolem budoucí rychlodráhy modernizaci trati Praha - Kladno s přípravou pro případnou odbočku k ruzyňskému letišti.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist