https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-daly-prednost-seradisti-v-moste-pred-ustim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy daly přednost seřadišti v Mostě před Ústím

11.1.2003 10:21 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Nákladní seřazovací nádraží v Ústí nad Labem přestaly v závěru loňského roku využívat pro kompletaci vlaků České dráhy (ČD). Zástupce obchodně-provozního ředitele ČD v Ústí nad Labem Oto Bredfeld ČIA potvrdil, že dráhy v souladu se svým dřívějším záměrem daly přednost seřadišti v hornickém Mostě.
 

Hlavní důvod je ekonomický, neboť v Mostě a v západní části Ústeckého kraje je v posledních letech podstatně vyšší poptávka zákazníků po železniční nákladní přepravě než v Ústí nad Labem. Mostecké seřadiště má rovněž větší kapacitu než ústecké. Rozhodnutí ČD o útlumu seřadiště v Ústí nad Labem podpořila i expertíza dopravních odborníků z pardubické univerzity.

Seřadiště v Ústí nad Labem bude nyní sloužit pouze pro soustřeďování vlaků před opravami a revizemi. Útlumem ústeckého seřadiště přišlo o dosavadní práci zhruba 50 lidí. Část přešla na jiná místa, část skončila na úřadu práce a někteří odešli do předčasného důchodu. Proti zrušení ústeckého seřadiště protestovala v loňském roce radnice v Ústí nad Labem. Bývalý primátor města a současný parlamentní poslanec Miroslav Pátek tvrdil, že Ústí nad Labem má podstatně lepší logistické podmínky než Most. Městem vede mezinárodní železniční koridor, je přístup na labskou vodní cestu a dokončuje se dálnice D 8. Ani tyto argumenty v rozhodování ČD nakonec neobstály.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist