https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-koupi-vlaky-pro-mezinarodni-rychliky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy koupí vlaky pro mezinárodní rychlíky

15.5.2002 15:22 | PRAHA (ČIA)
Nové patrové vlaky pro mezinárodní rychlíky označené jako Inter Regio nakoupí České dráhy (ČD) u společnosti ČKD Vagonka v Ostravě. Jak ČIA potvrdil tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský, kontrakt bude představovat pět šestivozových vlaků v hodnotě přibližně 2,5 miliardy korun. Smlouvu o nákupu dnes podepsal generální ředitel ČD Dalibor Zelený a generální ředitel ČKD Vagonka Radomír Surák.
 

Nové vlaky řady 675 budou vybaveny vozy první i druhé třídy a budou přizpůsobeny cestování vozíčkářů. Na modernizovaných tratích budou moci dosáhnout rychlosti až 160 km/h. Jejich výroba bude zahájena po dořešení financování celého projektu. Jako jeden z možných zdrojů financování se jeví podle Šťáhlavského účast ČD v organizaci Eurofima, jejímž prostřednictvím financuje nákup nových vlaků celá řada evropských zemí.

Zadání výroby souprav řady 675 u společnosti ČKD Vagonka bude znamenat zajištění pracovní jistoty pro stovky zaměstnanců v Moravskoslezském kraji, kde je vysoká nezaměstnanost. Zakázka přinese rovněž práci dalším domácím subdodavatelům pro výrobu těchto vlaků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist