https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-letos-na-jihu-moravy-vydelaly-vice-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy letos na jihu Moravy vydělaly více než loni

28.11.2002 11:20 | BRNO (ČIA)
Téměř 500 milionů korun utržila za přepravní služby za 10 měsíců letošního roku Divize obchodně provozní (DOP) Českých drah (ČD) se sídlem v Brně. Ve stejném období roku 2001 činily tržby zhruba 470 milionů korun. Počet pracovníků divize meziročně snížila asi o 200 na nynějších 4962. Brněnská DOP působí na území krajů Jihomoravského a Vysočina, menším podílem i na území Jihočeského a Středočeského kraje. ČIA o tom informoval náměstek pro osobní přepravu Jiří Kotrman.
 

V souvislosti s novým jízdním řádem ČD pro období od 15. prosince do 13. prosince 2003 se podle Kotrmana v osobní dopravě zvýší počty ujetých kilometrů v Jihomoravském kraji asi o 5,5 procenta a v kraji Vysočina o 3,5 procenta. To představuje denní průměr přes 27 tisíc vlaky ujetých kilometrů v Jihomoravském kraji a více než 16 tisíc v kraji Vysočina.

Téměř o 15 procent se v Jihomoravském kraji zvýší přepravní podíl rychlíků a o 6,4 procenta osobních vlaků. Naopak až o 20 procent klesne podíl spěšných vlaků. Navýšení rozsahu vlakové osobní přepravy přitom nezvýší potřebu hnacích vozidel, osobních vozů ani počtu zaměstnanců, kteří vlaky doprovázejí.

Novinkou pro cestující z Brněnska má být podle Kotrmana prodloužení trasy expresu Brněnský drak přes Prahu až do Plzně a spojení vlaků Smetana a Jan Hus v jeden vlak na trase Vídeň-Brno-Praha-Drážďany. Téměř beze změn však zůstane spojení Brna s Prahou. Zásadně se zvýší počet vlaků, ve kterých bude možné uložit zavazadlo ve služebních prostorách.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist