https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-letos-pocitaji-se-ziskem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy letos počítají se ziskem

7.1.2003 09:46 | PRAHA (ČIA)
Návrh, který počítá se ziskovým hospodařením společnosti v letošním roce, schválilo představenstvo Českých drah (ČD). Podle vedoucího tiskového oddělení ČD Petra Šťáhlavského všechny varianty předpokládají zisk z nákladní dopravy 2,13 miliardy korun a z ostatních činností okolo 177 milionů korun. Podle Lidových novin předloží představenstvo návrh ke schválení na pátečním zasedání dozorčí rady.
 

Již na konci minulého roku generální ředitel Dalibor Zelený uvedl, že nová akciová společnost ČD bude letos hospodařit buď s nulou, nebo se ziskem 1,1 miliardy, podle toho, zda bude muset platit za použití dopravní cesty. Dráhy skončily v loňském roce podle Zeleného s hospodářským výsledkem o jednu miliardu lepším, než počítal podnikatelský plán. Ten kalkuloval se ztrátou kolem 3,4 miliardy korun.

Dozorčí rada zasedá od minulého týdne v novém složení, poté co na popud ministra dopravy Milana Šimonovského vyměnil řídicí výbor pět z jejích devíti členů. Podle svého předsedy Vojtěcha Kocourka rada chystá i postupné změny v představenstvu. Do konce ledna má představenstvo vypsat tendr na nového generálního ředitele namísto dosavadního šéfa Dalibora Zeleného.

Dráhy se na začátku roku rozdělily na akciovou společnost, která provozuje drážní dopravu, a státní organizaci Správa železniční dopravní cesty. Firma byla při svém vzniku na začátku letošního roku kompletně zbavena dluhů. Provozní závazky za 6,5 miliardy a dalších 40,6 miliardy korun investičních závazků převzala správa dopravní cesty. Na tu dráhy převedly i pohledávky z obchodního styku za čtyři miliardy korun a pohledávky za státem 6,8 miliardy korun. Základní kapitál ČD je 20 miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist