https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-letos-utrzily-jiz-temer-19-miliardy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy letos utržily již téměř 1,9 miliardy

28.6.2002 17:11 | PRAHA (ČIA)
Objem tržeb Českých drah (ČD) z přepravy osob vzrostl za období leden až květen 2002 oproti stejnému období minulého roku o 11 procent. Za pět měsíců letošního roku tak dráhy utržily téměř 1,9 miliardy korun, což je o 184 milionů korun více než za stejné období loňského roku. Počet cestujících, kteří vyhledávají dopravu vlaky ČD na vzdálenost 11 až 35 kilometrů vzrostl oproti prvním pěti měsícům loňského roku o více než 193 tisíc. ČIA to potvrdila Zdenka Celá z Generálního ředitelství ČD.
 

Jak dále uvedla, právě jmenovaná skupina zákazníků představuje zhruba 50 procent všech pasažérů Českých drah a svým přírůstkem téměř pokryla výpadek počtu lidí cestujících na vzdálenost přes 200 kilometrů. Tam totiž poklesl zejména počet zahraničních turistů, které odradil silný kurs koruny.

"Nejcitelněji pociťujeme výpadek těch zákazníků, kteří s Českými drahami pravidelně cestovali na vzdálenost jednoho až 10 kilometrů, zpravidla šlo o denní cesty do zaměstnání," uvedl náměstek vrchního ředitele Divize obchodně provozní GŘ Jaromír Kadlec. Podle jeho slov se příčiny tohoto stavu analyzují. Předběžně se dá říci, že například mnozí cestující přecházejí na alternativní integrovanou příměstskou dopravu.

Třináctiprocentní pokles v této skupině způsobil, že počet pasažérů ČD za sledované období poklesl ve vnitrostátní přepravě oproti roku 2001 o 4,7 procenta. "Oproti dubnu letošního roku jsme však zaznamenali nárůst o více jak půl milionu cestujících," dodala Celá.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist