https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-loni-hospodarily-lepe-nez-se-puvodne-ocekavalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy loni hospodařily lépe než se původně očekávalo

6.2.2003 08:26 | PRAHA (ČIA)
České dráhy loni přepravily celkem 175 milionů cestujících, což je o 6,9 procenta méně než v roce 2001. Tržby z přepravy osob však ve stejném období vzrostly o 4,5 procenta a celkový výsledek byl předběžně o jednu miliardu korun lepší, než předpokládal plán a o 1,6 miliardy lepší než v roce 2001. V loňském roce tak České dráhy snížili ztrátu na 2,4 miliardy korun. ČIA to oznámila mluvčí ČD Zdenka Celá.
 

Podle jejích slov se tak nenaplnily katastrofické předpovědi odborových předáků o třicetiprocentním poklesu zákazníků ČD. "I přes nepříznivé důsledky povodní nedošlo ve druhém pololetí 2002 k dalšímu úbytku cestujících a v září 2002 se počet přepravených zákazníků srovnal se stejným obdobím předchozího roku," upozornila Celá.

Ve vnitrostátní osobní přepravě měli loni ČD o 4,5 procenta vyšší tržby než o rok dříve. V porovnání s ostatními druhy dopravy v České republice jsou na tom ČD lépe než silniční přepravci. "Ve veřejné autobusové dopravě podle dostupných statistik poklesl počet cestujících od roku 1995 téměř o třetinu, Českým drahám o 23 procent," konstatovala Celá.

V nákladní přepravě přepravily ČD v roce 2002 celkem 82,6 milionu tun zboží, což je o šest procent méně než v roce předchozím. Pokud jde o počátek letošního roku, pohybovala se v lednu nakládka na úrovni 6,2 milionu tun zboží, což je o 408 tisíc tun (sedm procent) více než v lednu 2002. Ve srovnání s lednem 1999 to znamená nárůst o jeden milion tun, tedy o 18 procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist