https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-nakonec-regionalni-spoje-nezrusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy nakonec regionální spoje nezruší

4.8.2003 09:27 | PRAHA (ČIA)
K omezení současného rozsahu vlakové dopravy od příštího roku nedojde. České dráhy (ČD) se totiž rozhodly, že prozatím nebudou rušit vybrané regionální spoje i přesto, že tento krok plánovaly. Provoz spojů navíc firma navzdory původním předpokladům doplatí ze svého rozpočtu. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.
 

"Koncem minulého týdne jsme dostali e-mailem vyjádření, podle nehož ČD od uvažovaného rušení tratí ustupují. Žádné spoje od začátku příštího roku neskončí," prohlásil místopředseda dopravní komise Asociace krajů a radní kraje Vysočina Petr Pospíchal. ČD o tom, proč nakonec krajům ustoupily, i když je to bude stát více, nechtějí příliš mluvit. "Rozhodli jsme se situaci přehodnotit a spoje rušit nebudeme," reagoval pouze mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Podle zástupců krajů mohla sehrát roli vyjednávací taktika - firma se pokusila kraje donutit, aby na železnici poskytly více, ale když narazila na odpor, tak snahu vzdala. Vyloučeno není ani to, že by se ČD kvůli seškrtání spojů mohly dostat do střetu s vlivnými železničními odbory - pokud by se spolu s rušením začalo mluvit i o propouštění zaměstnanců.

ČD ustoupily také v tom, kdo bude dopravu na regionálních tratích platit. Původně po krajích žádaly, aby pro příští rok přispěly celkem více než dvěma miliardami korun. To mělo být o čtvrtinu více než letos. Podle nového návrhu z konce minulého týdne ovšem regiony zaplatí jen část provozu, a to z dotace od ministerstva dopravy a spojů. Ztrátové tratě pak ČD doplatí ze svého rozpočtu. "Peníze na to získáme například z toho, co vyděláme na nákladní dopravě," sdělil Šťáhlavský. Za provoz na regionálních tratích mají ČD v příštím roce zaplatit celkem přes jednu miliardu korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist