https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-poprve-hlasi-zisk
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy poprvé hlásí zisk

20.9.2002 09:21 | PRAHA (ČIA)
České dráhy (ČD) vykázaly poprvé od svého vzniku v roce 1993 účetní zisk, když v pololetí vydělaly 799 milionů korun. Ve stejném období loňského roku skončilo hospodaření státní organizace se ztrátou 2,672 miliardy korun. Hospodářský výsledek zahrnuje i dosud neuhrazenou část dotace státu do osobní dopravy 1,1 miliardy korun. Jak informují dnešní Lidové noviny v cash flow firmy se tedy zisk příliš neprojevil.
 

Ke kladnému hospodaření přispěla podle generálního ředitele ČD Dalibora Zeleného racionalizační opatření a zisk z nákladní dopravy, který by měl za celý rok přesáhnout dvě miliardy korun. Výsledek výrazně ovlivnily i výnosy z finančních operací díky posílení koruny.

Dráhy zaznamenaly za prvních šest měsíců pokles přepravy osob o šest milionů na 91,015 milionu lidí. Tržby z osobní přepravy se naopak zvýšily o 9,1 procenta na 2,005 miliardy. Za sedm měsíců poklesl počet přepravených osob o šest procent a tržby z této činnosti vzrostly o necelých osm procent.

Podnik od ledna do června propustil 2,1 tisíce pracovníků, což je více než dvojnásobek proti loňskému pololetí. Na odstupném vyplatil přes 150 milionů korun. Firma se v nákladní dopravě potýká s poklesem přeprav hromadných substrátů. Například přeprava hnědého uhlí letos poklesla o tři miliony tun. Naopak na dvojnásobek se zvýšila přeprava velkých kontejnerů.

Č mají od začátku roku podepsanou smlouvu se státem o úhradě přepravy osob ve veřejném zájmu. Celkem by měl podnik letos od státu a krajů získat přepravní dotaci 3,6 miliardy korun. Loni stát drahám neuhradil 4,1 miliardy korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist