https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-se-staly-cleny-sdruzeni-evropskych-zeleznic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy se staly členy Sdružení evropských železnic

20.3.2002 19:32 | PRAHA (ČIA)
Plnoprávnými členy Sdružení evropských železnic (SEŽ) se sídlem v Bruselu se dnes staly České dráhy, s. o. (ČD). Do společnosti patří železnice zemí Evropské unie (EU), Švýcarska a Norska. Pozorovateli sdružení se ČD staly v únoru 1999. Od téhož roku mají ČD také v Bruselu své zastoupení. ČIA o tom dnes informovala Zdenka Celá z tiskového oddělení ČD.
 

"Dnešním dnem došlo k naplnění jednoho z cílů činnosti Mise východ - západ Mezinárodní železniční unie (UIC), jejímiž jsme vedoucími představiteli," uvedl dnes v Bruselu generální ředitel ČD Dalibor Zelený. Pro ČD to znamená přístup ke všem rozhodovacím pravomocím a přímou možnost ovlivňování tvorby evropských předpisů v oblasti železniční dopravy. "Naši lidé se mohou dostat do řídících orgánů sdružení, kde se rozhoduje o pravidlech, na jejichž základě se tvoří normy," řekl.

SEŽ vzniklo vyčleněním členských zemí Evropské unie z UIC, které cítily potřebu se scházet odděleně, projednávat evropské direktivy a vyjadřovat se k bruselským směrnicím. Mise sdružuje 12 členských železnic UIC, šest ze západní Evropy a šest ze zemí střední a východní Evropy. Předsednickou funkci vykonávají ČD již po druhé funkční období, v současné době je obsazena generálním ředitelem Daliborem Zeleným. Činnost mise se zaměřuje na čtyři hlavní oblasti, a to na panevropské koridory, technickou harmonizaci, výzkum a direktivy EU a jejich aplikaci v zemích střední a východní Evropy a vzdělávání.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist