https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-spravuji-temer-10-tisic-kilometru-koleji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy spravují téměř 10 tisíc kilometrů kolejí

26.8.2001 10:16 | PRAHA (ČIA)
Stavební délka železničních tratí spravovaných Českými drahami (ČD) je 9365 kilometrů. To se rovná přibližně čtvrtině zemského obvodu po rovníku. Většina tratí, konkrétně 7436 kilometrů (79 procent) je jednokolejná. Dvou a vícekolejných tratí mají ČD pouze 1929 kilometrů, tedy 21 procent. V provozu ČD je i jedna úzkorozchodná trať s rozchodem pouhých 760 milimetrů, která spojuje Třemešnou ve Slezsku s Osoblahou. ČIA to potvrdil vedoucí tiskového oddělení ČD Petr Šťáhlavský.
 

Na síti ČD je celkem 6688 mostů. Nejdelší z nich vede z pražského Masarykova nádraží přes Vltavu do Buben, jmenuje se Negrelliho viadukt a vlaky po něm jezdí již přes 150 let, neboť pochází z roku 1847. I s takzvanou Karlínskou spojkou měří 1400 metrů a má 106 mostních otvorů. Druhým nejdelším mostem ČD je most Inteligence v Praze-Braníku na nákladní spojce z Krče do Radotína, jehož délka je 929 metrů.

Celkem 599,9 metrů měří Chabařovická estakáda na severu Čech mezi Ústím nad Labem a Mostem. Dalším dlouhým mostem je estakáda Rokytka na Holešovické spojce v Praze. Nachází se na trati spojující Libeň a hlavní nádraží s Holešovicemi a měří 464 metrů. Nejdelším jednokolejným mostem je Ivančický viadukt na jižní Moravě s délkou 409,2 metru. Tento most je však unikátní svou konstrukcí, neboť ho tvoří nejdelší spojitý nosník v síti ČD uložený na sedmi podporách.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist