https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-drahy-zvysi-ceny-na-novy-rok-i-27-ledna-2002
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České dráhy zvýší ceny na Nový rok i 27. ledna 2002

22.12.2001 11:11 | PRAHA (ČIA)
Zdražovat na železnici se bude více, než České dráhy (ČD) dosud uváděly. Dosud totiž zamlčely informaci, že stálí cestující, tedy především lidé, kteří jezdí vlakem do práce nebo do školy - zaplatí od 27. ledna za týdenní, měsíční a čtvrtletní jízdenky až o 40 procent víc než dosud. Jde o již druhé zdražení chystané na začátek příštího roku. Informují o tom dnešní Lidové noviny (LN).
 

To první dráhy přiznaly již dříve. Jde o to, že pokud si cestující nezakoupí zákaznickou kartu (tzv. Z-kartu), zaplatí od 1. ledna 2002 za jednorázovou jízdenku až o 60 procent více. Zamlčely však, že se velmi razantní zvýšení týká od 27. ledna i časových jízdenek, na něž se Z-karta nijak nevztahuje. Přitom tabulky s novými cenami časových kuponů mají ČD podle informací LN minimálně od začátku prosince.

Podle tabulek tak třeba lidé, kteří si koupí měsíční obousměrnou ˝permanentku˝ do 2. třídy na vzdálenost od 41 do 50 kilometrů, zaplatí od 27. ledna namísto dosavadních devíti stovek 1134 korun. Podobně si budou muset připlatit i studenti vlastnící juniorský pas ISIC. ˝Zatímco běžné jízdné se průběžně zvedalo, ceny za časové jízdenky se za dva roky nezměnily. Neodpovídaly tedy reálné ceně. Nynější navýšení je vypočítáno jako násobky zpátečních jízdenek na příslušné trase,˝ vysvětlil chystané zdražování mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Zdůraznil zároveň, že nové ceny dráhy rozhodně zveřejní dostatečně včas. Stát by se tak mělo 27. prosince tohoto roku. Zdražování se však netýká jen lidí, kteří si kupují časové jízdenky. Pokud si totiž cestující nezakoupí tzv. zákaznickou kartu, jež stojí do konce roku 100, poté 200 korun, zaplatí za obyčejnou jízdenku asi o 60 procent více. Ani koupě zákaznické karty však lidi cestující před vydáním více peněz za jízdenky neuchrání. Od 27. ledna se totiž i zákaznické jízdenky zdraží. České dráhy už několikrát informovaly, že to bude ˝v rámci inflace˝. To bude v praxi asi o 10 procent vůči současnému jízdnému.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist