https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-ekologicke-organizace-jednaly-s-evropskou-unii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České ekologické organizace jednaly s Evropskou unií

15.12.1998 15:00 | PRAHA (EkoList)
S poslanci Evropského parlamentu a vysokými úředníky Evropské unie (EU) se v Bruselu setkali zástupci ekologických nevládních organizací z přidružených zemí. Za ČR se setkání zúčastnili Daniel Vondrouš z Hnutí DUHA, Zuzana Drhová ze Zeleného kruhu a Pavla Jindrová z Centra pro komunitní práci. "Snažili jsme se zdůraznit, že nejdůležitější pro nás nejsou byrokratické předpisy aquis communitaire, ale praktická politika," prozrazuje priority české delegace Daniel Vondrouš (na snímku) Podle něj v EU sílí hlasy, požadující zapracování strategie udržitelného rozvoje do všech politik EU. "Jsou tu ale i silné tlaky naopak na zakonzervování stávající situace. Nic neměnit," varuje Zuzana Drhová. Pokud by se ale politika EU v tomto směru změnila, znamenalo by to změnu i pro zájemce o členství.
 

Daniel VondroušNejčastěji zmiňovaným problémem ČR je nedostatek čistíren odpadních vod (ČOV). Podle dosavadních předpisů EU je třeba jedna ČOV na 20 000 obyvatel. ČR schází takových staveb za 150 miliard korun. "Pokud ale bude EU kvalitu vody měřit skutečně reálně a náklady na nápravu reálně analyzovat, ustoupí od jednoduché formule, že čistá voda rovná se jedna ČOV na 20 000 lidí a příhodněji z toho vyjdou třeba alternativní, ekologičtější a levnější řešení. To je ta praxe, která je důležitá," říká Vondrouš. Podle Drhové si musí ČR ujasnit, co by chtěla do EU přinést a jakou by chtěla Evropu mít.

Každá z přidružených zemí má nárok čerpat prostředky z fondů tzv. předvstupní pomoci. Podmínkou jsou ale zpracované Regionální rozvojové plány na sedmileté období (2000 - 2006) do 30. června 1999. České ekologické organizace ale nešetří kritikou našich úřadů. "Regionální koordinační skupiny pro přípravu těchto plánů vznikly naprosto netransparentně. Nikdo neví, podle jakého klíče byli vybíráni jejich členové a nikde nebyla k účasti vyzvána občanská sdružení," objasňuje postoj českých aktivistů Pavla Jindrová. "Navíc nikdo neví, jak zajistit, aby rozvojové plány nekolidovaly s vládními koncepcemi například energetické či surovinové politiky. Za rozvojové plány je zodpovědné samo Ministerstvo pro místní rozvoj, ale jednotlivé politiky si píší resortní ministerstva," doplňuje ji Vondrouš. Podle něj by se například regionální rozvojový plán, počítající se stavbou nového letiště nebo dálnice mohl dostat do konfliktu třeba s mezinárodními závazky ČR ke snižování emisí skleníkových plynů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist