https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-ministerstvo-prumyslu-obchod-zivotni-prostredi-neposkozuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České ministerstvo průmyslu: obchod životní prostředí nepoškozuje

28.8.2003 14:42 | PRAHA/CANCÚN (EkoList)
Ministři obchodu ze 146 zemí se v září sejdou v mexickém pobřežním letovisku Cancúnu. Nebude to však, alespoň oficiálně, za účelem dovolené. Komisař Evropské unie pro obchod Pascal Lamy si již dokonce postěžoval, že kvůli ambicióznímu programu jednání 5. ministerské konference Světové obchodní organizace (WTO) nejspíš nebude mít čas zaskočit si na pláž.
 

Jednání v Cancúnu je další ze série konferencí v rámci tzv. "rozvojového kola jednání", zaměřeného na podporu rozvojových zemí a jejich většího integraci do světového obchodu. Toto kolo započalo konferencí v Doha v listopadu 2001 a mělo by skončit v roce 2004.

Program jednání zahrnuje řadu oblastí: zemědělství, průmyslové zboží, služby, léčiva, investice, transparentnost při vládním rozhodování, životní prostředí a další. Zprávy z přípravných jednání (ministři samozřejmě nezačnou tyto otázky řešit až po příjezdu do Mexika) poukazují na závažné rozpory mezi členskými státy WTO. V jednotlivých otázkách vznikají nejrůznější spojenectví.

Například v otázce vztahu mnohostranných dohod o životním prostředí (to je například Rámcová konvence OSN o změnách klimatu) a WTO proti sobě stojí vyspělé státy (konkrétně EU, USA, Kanada, Japonsko, Austrálie, Norsko a Chile) a rozvojové země. Vyspělé státy si přejí stálou účast zástupců těchto dohod na jednáních WTO, což řada rozvojových zemí odmítá. Obávají se toho, že by zástupci mnohostranných dohod o životním prostředí získali příliš silný vliv na jednání WTO.

Za tímto postojem rozvojových zemí se patrně skrývá úvaha, že případné přísnější požadavky na ochranu životního prostředí by zdražily jejich produkci a snížily její konkurenceschopnost na světových trzích.

V této souvislosti je zajímavý určitý rozpor mezi postojem EU a českého Ministerstva průmyslu a obchodu. Evropský komisař pro obchod Pascal Lamy ve svém článku doslova napsal: "Obchod má vliv na životní prostředí. Jestliže chceme dostát svým závazkům vysloveným na četných sumitech o trvale udržitelném rozvoji, musíme podle nich jednat i ve WTO. (...) EU je vůdčí silou snah o to, aby WTO vzala ekologická pravidla do úvahy při svém rozhodování. V tomto směru jsme již ušli kus cesty navzdory zdráhavosti těch, kdo toto opět vidí jako ochranářská opatření v přestrojení."

K těm, kdo vidí ekologická pravidla jako zamaskovaná opatření na ochranu vlastních trhů, se možná řadí i české Ministerstvo průmyslu a obchodu. Na svých stránkách totiž uvádí: "V první řadě je nezbytné vyřešit slučitelnost pravidel mnohostranných environmentálních dohod s pravidly WTO. Obchod jako takový není příčinou degradace životního prostředí a proto i přijímání obchodních opatření za účelem dosažení cílů odsouhlasených v environmentálních dohodách musí být zvažováno jako poslední alternativa po vyčerpání všech jiných možností."

Velké spory panují také v oblasti zemědělství. Cílem jednání (a smyslem existence WTO) je liberalizace mezinárodního obchodu. Prakticky to vypadá tak, že jednotlivé státy prosazují odbourání bariér (např. cel či dotací) v těch oblastech, kde se jim to z nějaké důvodu hodí, a naopak jejich zachování v jiných.

Tak USA a EU nedávno předložily návrh na snížení cel pro zemědělské produkty, ovšem současné předpokládají možnost zachování státních dotací pro zemědělce. Proti tomuto návrhu se postavily nejen některé rozvojové země v čele s Indií, ale i velcí vývozci zemědělských produktů vedeni Austrálií.

Nelze ovšem říci, že USA a EU jsou v jednáních na "jedné lodi". Velké rozpory mezi nimi panují například v oblasti geneticky modifikovaných organismů (USA jsou jejich propagátorem, EU je výrazně obezřetnější) či patentů na léky (což souvisí s jejich cenou a tedy dostupností pro obyvatele chudých zemí).

Výsledek cancúnských jednání si v tuto chvíli nikdo netroufá odhadnout. Hlavní americký vyjednavač Alen Johnson již varoval, že je možné, že konference nedospěje k žádnému výsledku. Jeho zástupce Petr Algeier je o něco optimističtější. Je předčasné hovořit o tom, že jednání v Mexiku směřuje ke katastrofě, uvedl podle agentury Reuters.


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist