https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-petrovice-dostaly-pokutu-za-nepovolene-cerpani-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Petrovice dostaly pokutu za nepovolené čerpání vody

16.9.2019 00:08 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
ČIŽP v Hradci Králové uložila Českým Petrovicím na Orlickoústecku pokutu 133.260 korun za nepovolený odběr podzemní vody pro vodovod v obci. / Ilustrační foto
ČIŽP v Hradci Králové uložila Českým Petrovicím na Orlickoústecku pokutu 133.260 korun za nepovolený odběr podzemní vody pro vodovod v obci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložila Českým Petrovicím na Orlickoústecku pokutu 133.260 korun za nepovolený odběr podzemní vody pro vodovod v obci. Obec vodu bez povolení odebírala v letech 2016 a 2017. Porušila tím zákon o vodách. Obec proti sankci nepodala odpor a pokuta je pravomocná. V pátek to sdělila inspekce.
 

Inspektoři letos v květnu zjistili, že obec měla povolení odebírat vodu z daného vrtu od října 2006 do konce září 2016. Další povolení měla vydáno s platností od ledna 2018 na deset let. "Od počátku října 2016 do konce roku 2017 odebírala obec podzemní vodu bez povolení vodoprávního úřadu. Celkem za tu dobu nelegálně odebrala 8884 metrů krychlových podzemní vody," uvedl ředitel hradeckého inspektorátu ČIŽP Lukáš Trávníček.

Pokutu inspekce udělila v nejnižší zákonné sazbě 15 korun za metr krychlový nelegálně odebrané vody. "Přihlédli jsme k tomu, že nedovolený odběr nebyl prováděn úmyslně. Šlo o nedbalostní porušení zákona způsobené opomenutím, že je potřeba zažádat o nové povolení," uvedl Trávníček. Nelegální odběr podle něj neovlivnil jakost a množství povrchových nebo podzemních vod.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist