https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-spolecnosti-jsou-s-poctem-pridelenych-povolenek-vetsinou-spokojeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České společnosti jsou s počtem přidělených povolenek většinou spokojeny

27.1.2005 10:44 | PRAHA (ČIA)
S počtem povolenek k emisím oxidu uhličitého, které českým společnostem přidělilo ministerstvo životního prostředí (MŽP), jsou firmy vesměs spokojeny. Kriticky se však vyjádřil mluvčí společnosti ČEZ, která získala povolenek nejvíce. "O spokojenosti hovořit nelze, ale bereme to jako fakt," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.
 

Mezi spokojené společnosti patří například petrochemická skupina Unipetrol, zahrnující rafinérie a chemičky. "Unipetrol je spokojen s objemem povolenek, jelikož je to přesně to, co potřebuje a s čím počítá ve svých výhledových plánech," uvedl mluvčí Arne Kejdana.

Žádná z oslovených společností nechce žádat MŽP o navýšení emisních limitů. "Objem povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů, stanovený MŽP, nepovažujeme v porovnání s ostatními firmami v daném odvětví za diskriminující. Nezvažujeme podání žádosti o jeho korekci," uvedl marketingový manažer Energetiky Vítkovice Jaroslav Jurča. Obdobně se vyjádřil mediální zástupce skupiny Kladno Energy Businesses (KEB) Martin Frýdl.

MŽP oznámilo alokaci povolenek 19. ledna. Mezi jednotlivé společnosti rozdělilo emisní povolenky na 104,55 milionu tun oxidu uhličitého ročně, zbývajících 3,33 milionu tun tvoří rezervu. ČEZ získal povolenky k emisím 38,8 milionu tun oxidu uhličitého, což je 37,1 procenta z přidělených povolenek. Na skupinu Unipetrol připadá téměř 7,2 milionu tun povolených emisí, na ECK Generating Kladno ze skupiny KEB 2,06 milionu tun a na Energetiku Vítkovice 757 tisíc tun.

Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého funguje v zemích Evropské unie od začátku letošního roku. Emisní povolenky se vztahují na 12 tisíc elektráren, tepláren a průmyslových závodů, z toho zhruba 350 se nachází v ČR. Poplatek za každou tunu oxidu uhličitého, kterou společnost vypustí nad stanovený limit, nyní dosahuje 8,5 eura.

Evropská komise (EK) dosud neschválila objem emisních povolenek pro ČR, Itálii, Polsko a Řecko. Podle MŽP je souhlas EK reálný nejdříve počátkem února.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist