https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-spolecnosti-nejsou-pripraveny-na-obchodovani-spovolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České společnosti nejsou připraveny na obchodování spovolenkami

3.11.2004 09:58 | PRAHA (ČIA)
Pouze dva ze 46 klíčových producentů emisí oxidu uhličitého v České republice jsou podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) plně připraveni na systém obchodování s emisními povolenkami (ETS). Čtvrtina společností nyní provádí analýzu rizik a téměř 40 procent respondentů se na obchodování zatím vůbec nepřipravuje. Studii ČIA poskytla tisková mluvčí PwC Lenka Čábelová.
 

Zhruba dvě třetiny respondentů provedly analýzu důsledků účasti v ETS na ziskovost podniku. Téměř 30 procent společností je přesvědčeno, že nejsou novým systémem motivovány k redukcím emisí. Téměř pětina dotázaných považuje systém za zbytečný. "Podniky v České republice nevěnují dostatečnou pozornost přípravě na ETS, přestože by systém měl být zahájen už za necelé dva měsíce," uvádí studie PwC.

Více než polovina společností je podle zjištění PwC přesvědčena, že do roku 2007 nebude muset zvýšit výdaje na snižování emisí. Další třetina respondentů si myslí, že je stále brzo na posouzení výše potřebných investic. "Většina účastníků průzkumu sdílí názor, že rizika budou dostatečně pokryta přidělenými povolenkami a v budoucnu nebudou muset do snižování emisí příliš investovat. Řada podniků navíc nepohlíží na systém obchodování jako na trvalý, proto neprovádí výhledy na delší období," zmínila Čadanová.

Na dotazy PwC odpověděli finanční ředitelé 46 českých společností, které dohromady produkují více než tři pětiny emisí oxidu uhličitého v ČR. Nový systém regulace emisí oxidu uhličitého má v zemích Evropské unie začít fungovat od začátku příštího roku. Regulace se týká 12 tisíc evropských společností, většinou ze sektoru energetiky, hutnictví, papírenského a sklářského průmyslu. V České republice se ETS bude účastnit zhruba 350 společností.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist