https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-svycarsko-pred-tretim-ctenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Švýcarsko před třetím čtením

28.5.1999 10:00 | PRAHA (EkoList)
Lidovecký poslanec Libor Ambrozek představil při druhém čtení návrhu zákona o vyhlášení Národního parku České Švýcarsko již třetí variantu jeho rozlohy.
 

Velká varianta (vládní návrh) podle něj nemá téměř žádné šance, aby byla schválena. Proto předložil svůj vlastní návrh. "Je to kompromis. Jedná se o střední variantu o rozloze 7,5 tisíce hektarů, která z původního návrhu vyjímá katastr obcí Kamenická Stráň či Vysoká Lípa a hospodářské lesy kolem vrchu Růžák." V Ambrozkově návrhu zůstávají součástí národního parku unikátní soutěsky Divoké a Tiché Kamenice a Růžový vrch. S touto variantou souhlasí i místní ochranáři a obyvatelé zasažených vesnic.

"Kdyby byla obec z plánu národního parku vyjmuta nic bychom proti němu neměli," říká starostka Růžové (pod níž patří Kamenická Stráň), "Mám obavu, že by se u nás v obci zastavil veškerý vývoj, obávám se , že stavby jako je vodovod a plynovod, nebudou moci být dostavěny, nebo nás naopak budou nutit do staveb, na které nám nedají peníze."

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) stále považuje velkou variantu za nejlepší. "My trváme na velké variantě," prohlásila tisková mluvčí MŽP Rita Gabrielová. Velká varianta má rozlohu 9,7 tisíc hektarů. Její konkurenční malá varianta naopak počítá pouze s územím o rozloze 5,1 tisíc hektarů, které nezahrnuje obce, ale ani soutěsky.

Malou variantu parku prosazují v parlamentu zejména poslanci ze Zemědělského výboru Sněmovny. "Malá varianta počítá s tím, že budou ochráněny pískovcové lokality, ale převážná část hospodářských lesů zůstane v režimu CHKO," komentuje malou variantu její navrhovatel, poslanec ČSSD, Jaroslav Palas.

Zákon o Národním parku České Švýcarsko by měl v prvním červnovém týdnu projít třetím čtením a poslanci by tak měli definitivně rozhodnout o jeho osudu.


reklama

 
Lucie Domonkošová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist