https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesko-a-izrael-budou-spolupracovat-pri-vyuzivani-vody-ci-trideni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko a Izrael budou spolupracovat při využívání vody či třídění

28.11.2018 00:12 | JERUZALÉM (ČTK)
Česká republika bude intenzivněji spolupracovat s Izraelem v oblasti využívání vody či třídění odpadů. / Ilustrační foto
Česká republika bude intenzivněji spolupracovat s Izraelem v oblasti využívání vody či třídění odpadů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Česká republika bude intenzivněji spolupracovat s Izraelem v oblasti využívání vody či třídění odpadů. Vyplývá to z mezivládní dohody, kterou včera v Jeruzalému český ministr pro životní prostředí Richard Brabec podepsal společně se svým izraelským protějškem Zeevem Elkinem. Brabec řekl, že obě instituce budou spolupracovat na konkrétních projektech, organizování společných seminářů nebo setkávání expertů. Brabec společně s dalšími ministry české vlády do Izraele přicestoval v rámci delegace prezidenta Miloše Zemana.
 

České a izraelské ministerstvo již mají v oblasti ochrany životního prostředí podepsáno memorandum, které nyní povýší na mezivládní dohodu. "Bude to docela průlomová dohoda v oblasti spolupráce, kde je Izrael absolutní lídr, to znamená v oblasti kolem vody, využívání vody, odpadních vod, revitalizace toků. Tam se máme hodně co učit," řekl Brabec. Čeští odborníci budou naopak Izraeli pomáhat v otázkách třídění a recyklace plastů.

ČR a Izrael chtějí také spolupracovat v oblasti znečištění ovzduší, Izraelci podle Brabce projevili zájem třeba o český projekt tzv. kotlíkových dotací na výměnu kotlů. Čeští experti by se naopak rádi v Izraeli naučili více o kapkové závlaze, která při zavlažování polí výrazně šetří spotřebu vody. "V tom jsou Izraelci naprostá špička," řekl ministr.

Brabec také připomněl nedělní podpis dodatku ke smlouvě mezi českou firmou Dekonta a izraelskou společností Negev Ecology, které spolupracují při sanaci kontaminovaného izraelského areálu.

Do Izraele se Zemanem přiletěli také ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a ministr kultury Antonín Staněk. Ten má na dnešní den naplánované jednání se zástupci izraelského ministerstva kultury. "Tématem bude další pokračování a prohlubování, řekl bych velmi dobrých, téměř nadstandardních vztahů mezi Českou republikou a Izraelem," řekl. Připomněl například dohodu o filmové spolupráci nebo projekty připravované v souvislosti s otevřením Českého domu v Jeruzalémě.

Staněk do Izraele přivezl kopii posmrtné masky prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kterou věnuje Izraelskému muzeu. Řekl, že muzeum má přes půl milionu exponátů, k Československu se jich ale příliš neváže. Osoba Masaryka, který se angažoval v boji proti antisemitismu, má podle ministra pro Izrael velký význam, je zde po něm pojmenováno několik míst. Maska byla vytvořena na základě originálu, který je uchován v Národním muzeu v Praze. Kopií podle Staňka mnoho není, každá z nich je evidována.

Kromě posmrtné masky přivezl minisr kultury do Izraele také faksimile z tzv. hilsneriády - období, které bylo pojmenováno po Židovi Leopoldu Hilsnerovi obviněném z rituální vraždy křesťanské dívky a které bylo spojeno s největšími projevy antisemitismu na českém území v 19. století; na obranu Hilsnera vystoupil v té době mimo jiné i Masaryk.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist